Poppodium Neushoorn: wat een naam doet

In Actueel, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Hoe krijgt u een stad op haar kop? Komt u maar door met wat nieuws, bij voorkeur in het culturele circuit. U ziet vrijwel onmiddellijk een driedeling: de Azijnzeikers, de Anti-azijnzeikers en de natuurlijk de mensen die het niks uitmaakt, de laatste vooralsnog in grote meerderheid.

Vanochtend kwam ons ten gehore dat het nieuwe poppodium is gedoopt met de naam Neushoorn. Want Neushoorn heeft verder geen banden met Leeuwarden of haar geschiedenis. Daarom de naam. Tja, ik kan verder ook niets anders bedenken dat niets te maken heeft met historisch Leeuwarden – sarcasme-alert -.

De naam doet wel lichtelijk denken aan het jongerencentrum Hippo, of Hippopotamus Unlimited, dat in 1973 werd geopend aan de Schoolstraat. Hippo, hippies, ik kan me ergens wel vinden in die naam. In Hippo werden activiteiten georganiseerd in het kader van muziek, filosofie, theater en cabaret. Er was een café, restaurant, een winkel en een podiumzaal. Hiernaast een meditatieruimte, zeefdrukkerij, peuterspeelzaal en sleep-in. Klinkt fantastisch. En hip (HA!). Maar Jan Pier Brands dekt ‘m al in: ‘It mei net sa hjitte, mar it hat wol wat fan it âlde jongerensintrum’. Laten we het inderdaad maar geen jongerencentrum noemen. Komt op mij wat over als een crèche. Hoewel ik vermoed dat ‘crèche De Neushoorn’ een stuk minder tumult met zich mee had gebracht.

Ouwe hippo’s Jan Pier Brands, Henk Deinum en Piet van der Wal zijn weliswaar hun haren verloren, klaarblijkelijk niet hun streken. Een hippo-revival. Neushoorn: het centrum voor oude jongeren. Wijde pijpen, plateauzolen en wiet, kom er maar in. Wethouder Sjoerd Feitsma is er in ieder geval blij mee: ‘De naam blijft hangen.’ Meldt hij op Twitter. Zijn ’70s disco-glitterpak straks niet meer. Het zal hem wel doen jubelen, nu hij die ook mee uit de kast mag nemen.

Ik vind de naam Neushoorn gewoon niet zo hip, mag ik dat zeggen?

Het typeert Leeuwarden. Zowel de naam als de reacties. Ik doe er net zo hard aan mee. Aan veranderingen moeten we wennen. We zijn het in eerste instantie, gegrond of ongegrond, er niet mee eens. Van het Fries Museum tot een nieuw logo voor Culturele Hoofdstad. ‘Het roept vragen op.’ zegt Feitsma. Ja, hèhè. Met je neushoorn. Het is echter wel de zoveelste bal die gekaatst wordt, waar men satire kan terug verwachten. Doorgaans komt dat toch door een karige uitleg. Waar de vragen zijn, komen geen antwoorden. Ik ben dan bijvoorbeeld wel nieuwsgierig naar hoe dat creatieve proces is gegaan.

 

Waar verwijst Neushoorn naar? Zit daar een filosofie achter? Neushoorns… worden ernstig bedreigd met uitsterven. Die link zal het niet zijn. Neushoorns zijn massief, log, einzelgängers, not to mention van een kolossale omvang waar ik met m’n nietige lijf bang van word. Ik hoop niet dat ik die eigenschappen terug zie in de organisatie van het nieuwe poppodium.

Wat me  wel opvalt in brede zin is dat Leeuwarden zich met bepaalde namen niet internationaal oriënteert. Wat zal een buitenlandse student dan wel toerist moeten verwachten van ‘the Fries Museum’? Hoe wij hier frituren? Of wanneer je een band boekt in het nieuwe poppodium: ‘Yeah, yeah, in the Neushoorn. You speak it out like neushorn. It’s Dutch for nosehorn, I mean, rhino.’

Maar goed. Wellicht is het ook het nadeel van zoveel creatievelingen per vierkante meter: dat we allemaal wel ideeën hebben; een plasje erover willen doen. Creatievelingen willen excelleren in creatief zijn. Het zijn net vrouwen wat dat betreft; allemaal bijzonder gevonden willen worden. Maar menig creatieveling weet ook dat je schijt moet hebben aan wat anderen vinden en dat je niet iedereen tevreden kan houden.

We kunnen alleen maar hopen op een verbluffend beeldmerk bij Neushoorn. Bij voorkeur door iemand die de popcultuur verstaat en het randje op zoekt. Want, in alle eerlijkheid, een beeldmerk bij een neushoorn en dan geen associaties hebben met een dierentuin of crèche is een uitdaging. En dan blijf ik het ook met alle liefde jongerencentrum noemen. Iedere keer zal ik dan ook €0,20 doen in het potje van Jan Pier. Ik ben hem nu al €0,60 verschuldigd. En anders. Tja, dan word ik op den duur toch ook een Whatever.