Pinksterweekend > Smuk & Smikkel in de Blokhuispoort

In Beleven, Evenementen by Wieke Wiersma

Door Wieke Wiersma

Waarschijnlijk had je hem al in je agenda staan, want het is al een paar jaar vaste prik: Smuk en Smikkel! Aankomend pinksterweekend is er weer een editie van Smuk en Smikkel, de leukste brunchmarkt van het Noorden.

Begonnen in het oude Postkantoor op de Tweebaksmarkt als de eerste brunchmarkt van Leeuwarden, met een groep hele enthousiaste mensen, is Smuk en Smikkel inmiddels toe aan de negende editie en is de markt al een aantal jaar op de twee pleinen van de Blokhuispoort. De groep organisatoren is wat kleiner geworden en de hoeveelheid bezoekers flink groter, maar de sfeer is nog altijd hetzelfde; knus, intiem, met de focus op goed en lekker eten. Met duizenden bezoekers in een weekend is het een hele prestatie om het ‘smuk’ te houden. Bijzonder aan Smuk en Smikkel is dat het een hele eigen identiteit heeft. Alles wordt zelf gedaan op het festival, bijvoorbeeld het ontwerpen van de posters en de unieke styling. Er is vintage design en een DJ met heerlijke muziek.

s&s3

[Foto: Ruben van Vliet]

Toch is elke editie een tikkie anders door het kiezen van een thema. Dit jaar is het thema ‘Skoft’. Skoft is het Friese woord voor pauze en de pleinen zijn zo ingericht dat het doet denken aan ouderwetse schafttijd, al is het de bedoeling dat je nu juist even de tijd vergeet. Je zou bijvoorbeeld weg kunnen dromen met een speciaalbiertje bij de bloemen van Juud, die ter plekke de boeketten op tafel schikt. Ze is Victoriaans bloemist en kan je alles vertellen over de symboliek van bloemen. Of je neemt een kijkje bij kunstenaar Raoul de Boekenmaker die eetbare bloemen tekent en daar gedichten bij kalligrafeert en probeert daarna een lekker broodje. Of sprinkhanen. Of sushi. Of..

Wanneer je Smuk en Smikkel volgt op Facebook zie je de dagelijkse updates en ontdek je zo wat de (meer dan 30!) verschillende kramen en rollende keukens voor heerlijks in de aanbieding hebben en wat er aan workshops en kinderactiviteiten wordt aangeboden.

Wanneer: 15 en 16 mei 2016, van 10.00 tot 18.00

Waar: de Blokhuispoort en de entree is gratis!