Eigendommen Mata Hari naar veiling in Amsterdam

In Actueel, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Een aantal persoonlijke eigendommen van Margaretha Geertruida Zelle (1876 – 1917), meer bekend als Mata Hari, wordt begin april geveild in veilinghuis De Zwaan in Amsterdam. Het betreft spullen die Mata Hari waarschijnlijk destijds in bewaring bracht bij beeldend kunstenaar Piet van der Hem (1885-1961) voor ze naar Parijs vertrok.

De herkomst van de spullen is te achterhalen via de consignatiebrief uit 1922, waarin staat: „In Consignatie genoomen door mij, Sikke Molenaar, van Piet van der Hem, goederen afkomstig van Wijlen Mevrouw Margaretha Zelle. Dit tegen een som van ƒ. 500.00, ZEGGE: Vijfhonderd Gulden”. Leeuwarder Peter de Hoo vond deze brief samen met de eigendommen op de zolder van zijn overleden tante, weduwe van de Leeuwardense notaris, Sikke Molenaar, die de brief destijds had opgesteld.

brief

[klik voor vergroting]

Piet van der Hem en Margaretha Zelle groeiden beide op in Leeuwarden, maar leerden elkaar in 1914 pas kennen, toen Margaretha vanuit Berlijn terugkwam naar Amsterdam. Ze poseerde voor hem en hij tekende enkele portretten.ringmatahari Naar verhalen van de tante van Peter de Hoo bloeide er tussen hen een liefde op. Sikke Molenaar, tevens neef van Van der Hem, raadde het hem ten zeerste af.

De eigendommen bestaan uit enkele sieraden, waaronder een roségouden solitairring gezet met een geslepen diamant, een Franse kolompendule, een Chinees marmeren beeld, zilveren bestek en een toneelkijker.

Op 1 april aanstaande worden de spullen geveild. Het is de vraag of het Fries Museum mee gaat bieden naar de stukken. De Leeuwarder Courant van vandaag stelt dat het Fries Museum ‘er niet veel belangstelling voor heeft’ (LC, 19 maart 2016).