Partytrend: Leeuwarden in de jaren ’20?

In Beleven, Evenementen by Elke Verwoerd

Het is een trend die zich steeds verder ontwikkeld, of het nu Speak Easy heet, een Gatsby-party, Lili Marleen of White Mink: zo hikkend tegen de nieuwe jaren ’20, komen de roaring twenties terug in een 21ste eeuwse jas. Feesten die je terug brengen naar de exclusiviteit en allure van de jaren ’20, in kledingstijl met jazz, swing en bigband-muziek, al dan niet in het nieuw gestoken.

Deze jaren ’20-feesten verwijzen naar de tijd van de drooglegging in Amerika, toen alcohol verboden was met als resultaat illegale drankstokerijen en geheime feesten in kelders en achterkamers waar wel drank werd geschonken. Toegang tot deze feesten kreeg je met een wachtwoord. Ervan weten was puur via mond-tot-mond. Hiernaast verwijzen deze feesten ook naar een tijd waarin het uitgaansleven begon, waarin vrouwen na de eerste wereldoorlog hun eigen inkomen hadden en statements maakten met hun kleding. Geen taart-achtige en ongemakkelijke jurken met korset uit de Belle Epoque, maar blote schouders en benen, geen ingesnoerde tailles, maar een comfortabele losjes zittende jurk of zelfs pantalon.

Waar precies de hele hype vandaan komt om dit soort extravagante en vaak geheimzinnige feesten te herintroduceren heeft waarschijnlijk te maken met series als Boardwalk Empire en de herintroductie van swing en bigband in de dancescene. Denk Parov Stelar, Caravan Palace, Mr Scruff, Kormac en Swingrowers. De periode spreekt op z’n minst tot de verbeelding, ook dankzij vele films als Chicago, Midnight in Paris, the Artist en natuurlijk de laatste verfilming van The Great Gatsby.

In de V.S. doemden vanaf 2010 al gauw de faux-speakeasies op. In Brighton, Engeland ontstond een heel festival onder de naam White Mink. Een sfeerimpressie van alleen al hun eerste editie? >>

 
Deze Speak Easy’s zijn meer dan een ‘fancy dress’- feestje. Het gaat om de complete entourage, van de verplichte dresscode, van de muziek, de stijl, de inrichting tot de unieke en intieme sfeer die ogenschijnlijk automatisch ontstaat wanneer iedereen, zowel mannen als vrouwen, hun best heeft gedaan voor de dresscode. Ergens creëert het een gemeenschap an sich, een samenhang die je in het huidige uitgaansleven zelden tegenkomt.

In Amsterdam kennen ze zo al enkele jaren Lili Marleen met maandelijks terugkerende evenementen in de stijl van het Berlijn van de Weimarrepubliek in de jaren ’20 en ’30, met verplichte dresscodes en live-acts. Voor een krankzinnig sfeervolle avond betaal je hier €22.50 tot €50.00 voor een ticket op de mooiste locaties die Amsterdam kent.

lili marleen1
lilmarleen2

[sfeerbeeld van Lili Marleen]

In Rotterdam hebben ze zelfs een unieke speakeasy cocktailbar geopend, genaamd Dr. Rotterdam. Op een geheimzinnige plek achter een willekeurige deur kun je hier terecht voor een ‘prescription’ waar je natuurlijk wel een ‘doktersafspraak’ voor moet maken.

En Leeuwarden? Leeuwarden heeft aanstaand weekend alweer de vijfde editie van Speak Easy! Eerdere edities vonden vrij letterlijk ondergronds plaats en werden heimelijk vastgelegd door fotograaf Hans Jellema. Deze editie vindt voor het eerst bóvengronds plaats: in de Friesche Club op het Ruiterskwartier.

speakeasysfeer

speakeasysfeer2

 

Terug naar het Amerikaanse antebellum van de jaren ’20. Een Speak Easy waarbij iedereen zich in de muziek- en kledingstijl van de jaren ’20 waant. Aanstaande zaterdag 28 januari kun je het meemaken in de Friesche Club, met verplichte dresscode, goede muziek en heerlijke appetizers. Meemaken? Een ticket kost online €12.50 excl. servicekosten. Aan de deur is maar een beperkt aantal tickets te koop voor €17.50, tenzij uitverkocht. Op de facebookpagina zijn tips en inspiratie te vinden voor misschien wel het meest extravagante feest dat Leeuwarden kent.