Overnight Oats

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Door Sanne Dijkstra

Januari. Niet mijn meest favoriete maand van het jaar. Alle feestjes zijn voorbij, we moeten weer gewoon aan het werk, en de lente en de zomer lijken nog onoverkomelijk ver weg. Ik wil weer fluitende vogeltjes, en wakker worden van zonnestralen door de gordijnen. Zien hoe de bomen weer langzaam groen worden. En vooral: naar buiten kunnen ‘met zonder jas’. Die eerste dag dat je je jas aan de kapstok kunt laten hangen… Puur geluk. Maar he, genoeg gemijmerd en geklaagd. Het is januari. It is what it is.

Zoals veel mensen let ook ik in januari extra op gezonde voeding. Niet zozeer vanuit een goed voornemen, maar vooral omdat ik na de feestdagen echt de behoefte heb aan simpel, puur eten. Uitgebreide kerstdiners en een overvloed aan hapjes bij de borrel zijn heerlijk, maar na al die uitbundigheid word ik vooral bij van een kom verse soep of een eenvoudige stamppot. Gewoon weer even lekker normáál doen.

Dat geldt natuurlijk ook voor het ontbijt. Doei, croissantjes en chocoladebroodjes. Hállo, fruit met yoghurt. En om dan ook meteen maar mijn ‘schuld’ van vorig jaar aan Femke in te lossen: vandaag een nieuw recept voor overnight oats. Ouderwets gezond en lekker normaal.

Mét appeltaartsmaak, dat dan weer wel.

OVERNIGHT OATS MET APPEL, KANEEL & NOTEN

voor 1 persoon

Voor het appelmengsel (genoeg voor 4 porties):

  • 3 appels, geschild en in blokjes
  • 0,5 tl kaneel
  • 3 tl honing
  • 100 ml water

Voor de overnight oats:

  • 1/4 van het appelmengsel
  • 30 g havermout
  • 50 ml melk (naar keuze)
  • 50 magere kwark (je kunt ook yoghurt gebruiken)
  • 15 g noten (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, of paranoten)

Extra:

Potje met deksel

Doe de appelblokjes in een kleine pan met het water, de honing en de kaneel. Roer goed door elkaar en breng aan de kook. Laat ongeveer tien minuten op laag vuur zachtjes koken totdat de appels zacht worden en het resterende vocht stroperig wordt. Roer regelmatig.

Doe het mengsel over in een schone pot of plastic bak en laat volledig afkoelen.

Doe 30 gram havermout in een potje en schenk er de melk overheen. Schep 1/4 van het appelmengsel erop en vervolgens de kwark.

Garneer met de noten en zet in de koelkast tot de volgende ochtend.