De Gouden Geboden van de Opruiming

In Column, Inspiratie by Wieke Wiersma

Door Wieke Wiersma

Naar aanleiding van mijn laatste stukje werd de redactie overspoeld met ongeruste berichten. Was ik nu werkelijk van plan om met een broodrooster in bad te gaan zitten? Ik begrijp de consternatie, maar laat mij u meteen geruststellen; Welnee! Geen weldenkend mens gaat nu met een elektriek te water, het zijn namelijk fantastische tijden: het is uitverkoop!

Een wijs man – ik gok Plato, ofzo – zei al: ‘vrouwen horen graag twee dingen; Ik hou van je en alles is voor de helft’. Wat een verstandig persoon. Wanneer je door alles en iedereen in de steek bent gelaten, je chocolade door de muizen is aangegeten en de Merlot nu toch echt te zuur is, dan kun je altijd nog je ziel en zaligheid kwijt in de sale, de saldi of de solden.

Maar zoals bij alle belangrijke momenten des levens, ligt keuzestress op de loer. Het aanbod is enorm, het budget meestal beperkt en wellicht is het ook lastig om een inschatting te maken van wat je volgend seizoen of zelfs volgende winter nog wilt dragen. Daarom deze Gouden Geboden van de Opruiming.

1. Bereid je gedegen voor.

Kijk. Hier scheidt zich het kaf van het winkelend koren. Weet wat je wilt hebben, en weet dat al een poos van te voren. Je maakt dus een soort verlanglijst van wat waar hangt en doet dat in volgorde van hoe vurig je iets wenst. Online is dat het allereenvoudigste: de meeste grote webshops hebben de mogelijkheid om een verlanglijstje te maken. Zodra de uitverkoop is begonnen, kun jij in een paar minuten zien wat er nog beschikbaar is en klaar! Dat is aanzienlijk fijner dan nog 300 jurken bekijken met flikkerende mededelingen dat er ‘echt waar, nog maar 1 exemplaar’ van is. Wanneer de nieuwe collecties zich aandienen, bekijk je alles op je gemakje en weet je precies wat je nou echt mooi vindt. De verleiding van alle ‘koopjes’ zijn dan beter te weerstaan.

2. Richt je niet op iets dat sowieso al goedkoop is.

In zaken als Zara en H&M komen en kopen we vast allemaal. Handig dat ze er zijn, want trendgevoelig en betaalbaar. En in de uitverkoop nog goedkoper maar ook al veelal een beetje achter de trends aan. En iets wat je niet zo lang meer draagt, omdat je er eigenlijk al een beetje flauw van aan het worden bent (cropped tops en een gebleekte hogetaille-jeans bijvoorbeeld) is zonde van je geld. Natuurlijk kun je hele mooie dingen vinden, maar wees kritisch. Want bij de kassa is het totaal toch altijd weer hoger dan van te voren verwacht.

3. Koop spullen die je normaal te duur zou vinden, bij winkels die normaal boven je budget zijn.

Bij Net-a-Porter.com zijn jurken van Victoria Beckham niet alleen boven de 5000 euro, maar ook in de eerste dag dat ze online zijn al uitverkocht. Dit soort dames maken zich niet zo druk om zaken als korting, maar voor simpele zielen zoals ik zijn dit de sites om in de gaten te houden bij laatste rondes van de uitverkoop. Zo had ik dezelfde jurk die Michelle Obama droeg bij een staatsbezoek, maar dan voor 104 euro. Het krijgen van dezelfde biceps als Michelle is een stuk meer werk kan ik u verzekeren. Ook MyTheresa.com en MyWardrobe.com zijn hele mooie zaken met geweldige collecties. Bij de start van de reguliere sale van Net-a-Porter was er een storing die op Twitter omschreven werd als een soort afschuwelijke gebeurtenis waardoor de winkelende vrouwen het plezier in het leven voorgoed verloren. De webshop bood haar excuses aan voor ‘deze vreselijke dag’. Kijk. Dat is nog eens een koopje serieus nemen. Echter, die vrouwen zijn niet meelijwekkend maar juist heel onnozel, want hadden ze zich gehouden aan punt 4 was ze dit niet overkomen.

4. Schrijf je in bij winkels.

Zorg ervoor dat je door nieuwsbrieven op de hoogte wordt gehouden. Vooral bij de luxere (internationale webshops) geldt: Bestel je vaker dan word je al gauw goldmember en spaar je niet alleen punten die je korting geven, maar word je ook op de hoogte gebracht van de zogenaamde secret sale. Dat is het mooie voordeel dat je 12 of 24 uur eerder in de sale mag beginnen. Dus punt 1 + punt 4= een Isabel Marant jasje voor de helft. Of minder. Ook bij de mooie zaken in Leeuwarden werkt men veelal met een klantenbestand en wordt je op de hoogte gebracht van de sale of andere mooie acties. (denk aan: Nijinsky, Hemrica, Art Nouveau)

5. Hoe gek het ook klinkt, dit is het moment om te investeren.

In leren jasjes bijvoorbeeld. Nu net gekeken bij Orangebag.nl en daar kun je in alle maten en in meerdere kleuren leren jasjes vinden. Die kunnen misschien van vorig jaar zijn, maar een bikerjack is vrijwel nooit uit de mode en is iets waar je elke dag weer blij van kunt worden. Hetzelfde geldt voor jassen (niemand krijgt spijt van een mooie jas, of wil jij die vrouw zijn die op foto’s van een bruiloft een ski-jack draagt? Precies..), truien en vestjes van kasjmier (tips: Zenggi.nl, de Premium lijn van de H&M, repeatcashmere.com en Annadee.nl), colberts (die van by Malene Birger zijn geweldig) en jurken en rokken van geschoren wol, zijde of leer. Mooi, tijdloos en zit vaak als een klok.

6. Richt je eens op accessoires.

Vooral in de laatste rondes van de uitverkoop (70%) blijven er soms hele mooie dingen liggen. Dit is een goed moment om hoeden en handschoenen te kopen. Of een paraplu. Dat klinkt wellicht gek maar je hebt soms voor een prikkie fantastische designer paraplu’s en dan is een regenachtige dag toch wat anders. En een wollen hoed is een aanwinst voor de komende jaren. En instant fabuleus. Veel modehuizen hebben ieder seizoen een sieradencollectie en zeker sinds de crisis blijft er veel onverkocht. Maar ook onderjurkjes of kwaliteitspanty’s van Falke of Wolford gaan iedere winter in de sale. Geen idee waarom, maar een goed moment om je voorraad bij te werken. Wanneer je zoals ik gek bent op gekleurde tassen heb je in de uitverkoop altijd geluk. De meeste vrouwen kiezen voor bruin en zwart, dus de keuze is reuze. Kijk vooral bij de winkels van punt 3.

7. Koop alleen wat past.

Echt waar, u wilt niet weten hoeveel vrouwen spullen kopen die te groot of te klein zijn simpelweg omdat ze goedkoop zijn. Bij nieuwe kleren en twijfel moet je jezelf één ding afvragen: ‘ik loop over het zebrapad en een ex moet voor mij stil staan. Is dit dan de jurk (of broek, etc.) waardoor de ex in kwestie bij thuiskomst zichzelf wenend op zijn bed zal werpen wegens afschuwelijk gemis?’ Bij een ja, altijd kopen. Ik heb overigens een iets andere versie, ik stel me altijd voor of dit de jurk is waarbij ik de ex in kwestie met gierende banden van de sokken kan rijden. Ja, ik bedoel inderdaad jou, Jort.

Nog een piepklein tipje: niks met snor of ananas. De uil begint weer aan een revival, alles met Snoopy is een heel goed plan. En geel is het nieuwe zwart. Zwart overigens ook. En wijde pijpen zijn de nieuwe skinny.

Oja, ziet u een geweldige roze jurk, knielang en een maat of 40/42? Gewoon doorlopen, dat is echt helemaal niks voor u. Echt niet. Als u mij een foto stuurt van de betreffende jurk zal ik meteen gaan kijken en u uitleggen waarom het niks voor u is. Op mij kunt u vertrouwen.