Op zoek naar rauwe underground in Leeuwarden

In Beleven, Muziek by Stefan van Leunen

Door Stefan van Leunen
Foto’s door Marc de fotograaf

21leeuwarden1

Het is alweer een tijdje geleden dat ‘de Gloppe’ zijn deuren heeft gesloten. Welke liefhebber van underground feesten (van metal- tot techno) in Leeuwarden ging daar nou niet naartoe om even flink uit zijn dak te gaan? In de helft van het pand heeft de bar een doorstart gemaakt als club 21Leeuwarden. Via de mail hebben we contact gehad met Johannes Dijkstra, programmeur van de club, zodat hij ons kan bijpraten over de stand van zaken in deze welbekende plek in de stad.

Hoe zou je de club, 21Leeuwarden, zelf omschrijven?

“21 is een rauwe, oude en volgens ons de enige underground locatie van Leeuwarden. Alles is er mogelijk, mits het concept past bij de nieuw ingeslagen filosofie. Die is vooral gebaseerd op samenwerken en samen iets neerzetten voor de echte liefhebbers.”

Jullie zijn alweer een tijdje open, hoe lang precies? Ben je nog tevreden met hoe het gaat met de club of zijn er nog dingen die je wil zien groeien of ontwikkelen?

“Wij zijn nu iets meer dan een jaar open en alles gaat goed. Qua algemene decoratie, gezelligheid, indeling, geluid en licht gaan binnenkort grote veranderingen plaatsvinden. Verder groeit onze community heel stabiel en bereiken we echt de doelgroep die we binnen willen hebben.”

De club zit in de oude Gloppe, een plek die vele transformaties heeft doorgemaakt sinds zijn oprichting. Om mij heen hoor ik wel eens dat de club verder niet veel is veranderd t.o.v. hoe het er de laatste jaren was, in hoeverre proberen jullie het imago van de Gloppe door te zetten?

“Het imago kun en moet je niet willen veranderen. Dat is bij deze locatie ook niet mogelijk. Wij hebben het zelfs nog rauwer en donkerder gemaakt dan dat het al was. De zaal en muren waren bij de vorige eigenaar vrijwel allemaal wit, maar wij hebben alles direct donker gemaakt. Achter de schermen is wel heel veel veranderd. Het is fantastisch om te zien dat onze eigen evenementen waar het alleen draait om de muzikale invulling (dus de avond heeft verder geen naam of externe organisatie) de drukst bezochte avonden waren. Dat zijn feesten zoals: Delta Funktionen, Kabale Und Liebe, Malbetrieb, Daniel Sanchez. Dat is iets waar wij wel heel trots op zijn, want dit gebeurde voorheen zonder externe organisatie niet in de Gloppe of waar dan ook in Leeuwarden.”

Tussen de evenementen zie ik geregeld de naam Paradigm vallen. Is er sprake van een samenwerkingsverband?

“Er is geen officieel samenwerkingsverband. Dat is ook helemaal niet nodig. Wij zijn allemaal vrienden en bekenden van elkaar. Paradigm mag dan wel inmiddels de vetste underground club van Nederland zijn, het wereldje hier in het Noorden is en blijft klein. Bovendien komt een groot gedeelte van de organisatie van Paradigm hier uit Leeuwarden en hebben wij samen met elkaar bijvoorbeeld nog Het Kantoor in Leeuwarden ‘bewoond.'”

21leeuwarden

Jullie organiseren regelmatig avonden onder de noemer ‘Satus Aum’. Het komt op mij over als een spiritueel en psychedelisch concept, hoe zijn jullie bij dit concept gekomen? Is er veel markt voor?

“Status Aum is één van onze vele partners. Ondanks dat wij heel goed samenwerken ligt het gehele concept uiteraard geheel in hun handen. Dat moet ook zo blijven want bij dit feest draait het vooral om de psychedelische en spirituele kanten van muziek. Status Aum heeft een eigen community en die is ruim vertegenwoordigd in Leeuwarden.”

Laten we afsluiten met een stukje politiek.
In het begin van de zomer was er veel ophef over de openingstijden voor de horeca. Hoe kijk jij aan tegen het protest dat ertegen plaatsvond? Ben je zelf ook meegegaan in de mars richting de raadsvergadering?

“Ik zelf was er niet bij die avond, maar volg alles uiteraard heel aandachtig. Ik vind het een goed initiatief en wat mij betreft kan Bettina Wolff direct worden gebombardeerd tot de nieuwe Nachtburgemeester van Leeuwarden.”

Iedereen die ik interview vraag ik ook even over Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Wat merk jij er allemaal van? Denk je dat het club circuit in Leeuwarden, waar jullie toe behoren, er de vruchten van kunnen plukken?

“Ik merk er niets van en het is voor ons ook absoluut geen prioriteit om daar mee bezig te zijn. Wij zullen er in ieder geval niet specifiek op in gaan spelen en hebben totaal geen feeling met het hele (commerciële) ‘gebeuren.'”

Wat zijn jouw plannen ten opzichte van 2018?

“Er gaan in ieder geval een hoop nieuwe en mooie dingen plaatsvinden. Volg 21 en kom er achter!”