NFF > In gesprek met bekende filmmakers en producenten

In Beleven, Evenementen by RedactieLeave a Comment

[Foto: Pieter Verhoeff door Tryntsje Nauta]

Ga jij morgen naar het Noordelijk Filmfestival? Of moet je nog last-minute beslissen? Met een programma bestaand uit ruim 150 films, speciale projecten, muzikale acts en prijsuitreikingen belooft het weer een bijzondere editie te worden! Aan het programma zijn nu ook (inter)nationale filmmakers en producenten toegevoegd die na de vertoning van hun film in gesprek gaan met het publiek. Tot de gasten behoren onder andere de IJslandse regisseur Sævar Guðmundsson – we weten ook niet hoe je het uitspreekt – (Inside a Vulcano), de Britse producent Mark Stothert (Edie) en Nederlandse bekenden als Boudewijn Koole (Verdwijnen) en Pieter Verhoeff (Tokyo Trial). 

Boudewijn Koole

Nederlandse regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy en Beyond Sleep) presenteert zijn nieuwe coproductie met Noorwegen: Verdwijnen. Een prachtig en subtiel drama met Rifka Lodeizen in de hoofdrol. Boudewijn is aanwezig op ons bij de vertoning van Verdwijnen op zaterdagavond en neemt dan tevens onze Award for Special Contribution to Northern Cinema in ontvangst. Na afloop van de vertoning zal er een Q&A zijn.

Sævar Guðmundsson

Uit IJsland komt film- en commercialsregisseur Sævar Guðmundsson om zijn documentaire Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football te presenteren. Hij volgde een paar jaar het nationale voetbalelftal dat een grote doorbraak op Europees niveau had in 2016 en zich inmiddels heeft gekwalificeerd voor het WK in 2018. Guðmundsson is aanwezig voor Q&A’s bij de vertoningen op vrijdag en zaterdag.

Mark Stothert

Mark Stothert komt uit Groot-Brittannië en werkt al jaren als filmproducent. Met zijn bedrijf maakte hij vele award-winnende commercials voor de grootste merken en reisde de hele wereld over. Nu werkt hij samen met een groep ervaren en getalenteerde regisseurs, waaronder Simon Hunter, waarmee hij prachtige feelgood drama Edie realiseerde. Op het festival is hij aanwezig voor Q&A’s op woensdag en donderdag.

Milja Mikkola

Helemaal uit het noorden van Finland komt Milja Mikkola. Zij is programmeur van het Midnight Sun Film Festival, wat ’s zomers plaatsvindt in Fins Lapland. Samen met haar is er ter ere van het 100jarig jubileum van Finlands onafhankelijkheid het programma Finnish Landscapes geprogrammeerd. Milja komt naar het festival om de vier klassiekers uit dit programma kort in te leiden, voorafgaand aan de vertoningen op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Niels Bourgonje

Dit voorjaar diende Niels een geweldig plan in bij de Nieuwe Competitie #4 van het Noordelijk Film Festival, waarmee hij het budget van 10.000 euro won om de film te realiseren. Dat is Skógafossgeworden en de film gaat in wereldpremière voorafgaand aan de officiële opening aanstaande woensdag. Samen met een groot deel van de cast en crew zal hij op de openingsavond het podium betreden. Op zaterdag komt hij nog eens terug voor zijn rol als jurylid bij het 48 Hour Film Project en een Q&A bij de tweede vertoning van Skógafoss.

Pim Zwier

Deze Nederlandse documentairemaker is geen onbekende op het Noordelijk Film Festival. Dit jaar komt hij met een bijzonder project, de film Bouwen te midden van eenzaamheid. Een bewerking van archiefmateriaal over het leven van de Nederlandse architect Han van Loghem, waarbij een live voice-over zal worden ingesproken door twee acteurs en voorafgaand een inleiding wordt gegeven door onderzoeker Gijs Kessler van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Pim is er bij en doet na afloop nog een Q&A.

Meikeminne Clinckspoor

Meikeminne Clinkcspoor komt uit België, maar woont tegenwoordig in Nederland. Ze wist al heel vroeg dat ze later kinderfilms wilde maken. Na een theateropleiding in Amsterdam, begon ze aan een filmschool in België. Ze heeft al een paar korte films gemaakt, maar Cloudboy is haar eerste lange speelfilm. Clinckspoor is aanwezig om bij de schoolvoorstellingen van haar film een Q&A te doen met de kinderen.

Pieter Verhoeff

Misschien wel de bekendste en meest succesvolle filmmaker uit Friesland. Dit jaar is hij op het Noordelijk Film Festival met zijn nieuwe film Tokyo Trial, een internationale productie waarvoor hij maanden in het buitenland heeft gefilmd. De film staat in de Noorderkroon-speelfilmcompetitie. Naast Pieter Verhoeff zijn er vele filmmakers met films in het Noorderkroonprogramma aanwezig op het festival. Pieter Verhoeff doet een Q&A bij zijn film op zondag.