Nieuwe energie voor Dat Schilt – interview

In Interviews, Muziek by Stefan van Leunen

Door Stefan van Leunen

Afgelopen jaar was voor de band Dat Schilt een bewogen jaar; ze brachten hun debuutalbum ‘Roos van Jericho’ uit en stonden in de finale van de Kleine prijs van Fryslân. Deze zomer was voor hen een moment om op adem te komen en om terug te kijken naar wat er eigenlijk allemaal gebeurd is. Ik sprak met zanger/gitarist Harmen Schilt, bassist Dennis van Someren en drummer David Wolgen onder het genot van een koud pilsje in de zon over hun plannen voor aankomende tijd.

Hoe gaat het met de band?

Harmen: “Afgelopen jaar was voor ons een hele drukke periode. We hebben ons deze zomer teruggetrokken om hiervan bij te kunnen komen. Ik denk dat ik voor ons drieën spreek als ik zeg dat we weer nieuwe energie hebben. We hebben nu wat shows staan voor het najaar waar we naartoe gaan werken. Daarnaast hebben we ruimte voor nieuwe nummers en ideeën zodat we weer wat moois kunnen maken.”
David: “Ik denk dat we tegenwoordig beter weten wat we willen zeggen. Daardoor zijn we wat duidelijker en directer geworden. Dat geldt ook voor de muziek.”
Harmen: “We zijn alle drie best wel gevoelige mensen, daardoor zijn er soms periodes van stilstand en soms van heel snelle groei. De groei van elk individu in de band merk je ook in de groei van de muziek.”
Dennis: “We krijgen steeds meer een eigen sound.”

Jullie zijn dus bezig met een nieuw album, wat voor plannen hebben jullie daarvoor?

Dennis: “Eerst willen we een single opnemen met een b-side om weer wat aandacht naar de band toe te trekken. Hier komt dan ook een videoclip bij.”
David: “Bij de vorige plaat waren we zo gefocust op het maakproces dat we te weinig aandacht hebben besteed aan de marketing, voor het volgende album kunnen we dingen beter aanpakken.”

Gaan jullie verder met het ‘rockopera’-concept van de vorige plaat?

Harmen: “Ik vind het zelf leuk om altijd wel een extra ondertoon of een visueel thema wat in bepaalde dingen terugkomt toe te voegen. Een plaat is meer dan alleen de liedjes, dus we zullen er vast en zeker een bepaald concept omheen bouwen, maar of dat een rockopera is weet ik nog niet.”
David: “Het wordt sowieso wel weer iets aparts.”

Wordt het weer even autobiografisch als het debuut?

Harmen: “Ik denk dat het voor ons alle drie onvermijdelijk is als ik kijk naar wie we zijn. Het zal gaan over ervaringen met dingen die we zien in ons eigen leven.”
Dennis: “Het zijn nieuwe bevindingen die ik terug hoor in onze nieuwe liedjes.”
David: “We zijn met z’n drieën nu echt een band.”

dts

Gaan jullie meer mensen betrekken bij de band, bijvoorbeeld artiesten die net zoals jullie op de Academie voor Popcultuur(Avp) zitten?

David: “Ongetwijfeld. Er moet nog veel gebeuren rond het rockopera concept, dat is nog lang niet genoeg uitgemolken (zegt hij lachend). Er komt nog een theatervoorstelling en een film…”
Harmen: “Nu even serieus, dat van die film is geen geintje. Er zijn mensen aan het praten met scenarioschrijvers over een script. Hoe en wat weten we alleen nog niet precies.”

Dennis, ik las laatst een statement van jou over Leeuwarden en dat jij de stad dankbaar bent voor de deuren die zij voor jou geopend heeft. Kun je mij daar wat meer over vertellen?

Dennis: “Ik had toen een liedje geschreven met een tekst waar ik eigenlijk een beetje heb gezegd: “This is the city that changed me, perhaps saved me”. Ik verhuisde vier jaar geleden naar Leeuwarden. In het begin moest ik best wel wennen aan de cultuur hier, maar op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik verliefd werd. De stad is in mijn optiek rauw en edgy en dat spreekt mij erg aan.”

Wat voorspellen jullie dat er op cultuurgebied gaat gebeuren met Leeuwarden 2018 in het verschiet?

David: “Het gaat volgens mij meer over andere belangen dan de cultuur in Leeuwarden.”
Harmen: “Als artiest wordt je er niet echt bij betrokken en dat vind ik jammer omdat je daarop hoopt als je er voor het eerst over hoort.”
Dennis: “Een kennis van mij is bezig om de rockopera Tommy van The Who in het Fries te vertalen. Hij heeft het project opgezet om het in 2018 te gaan uitvoeren in theaters, maar voor de rest merk ik er eigenlijk weinig van.”

De jongens van Dat Schilt gaan op eigen kracht door en zullen aankomend najaar shows doen waarbij ze nieuw werk uit zullen gaan proberen voor publiek. Ze vermoeden dat in april 2017 nieuw materiaal online te horen zal zijn.