NIEUW ONTWERP DNALWD2018 KUNSTWERK

In Actueel, Stadse Zaken by Redactie

Het kunstproject DNALWD2018 verzamelt het DNA van alle Leeuwarders en is het community-art project dat al vele duizenden Leeuwarders heeft uitgenodigd zijn of haar verhaal in een eigen DNAbuisje te doen en deze te registreren op een persoonlijke digitale pagina via www.dnalwd2018.nl. Iedereen die iets met Leeuwarden heeft, kan meedoen en bouwt mee aan een groot kunstwerk dat vanaf 2018 te zien is in het stadskantoor in Leeuwarden. Alle DNA-buisjes met de persoonlijke verhalen vormen samen het DNA van Leeuwarden en vormen ook samen het kunstwerk.

Nieuw ontwerp

Het ontwerp van het imposante en interactieve kunstwerk heeft de vorm van een kubus en bestaat uit raamwerken gevuld met duizenden DNA-buisjes die samen het verhaal van Leeuwarden vertellen. Het eerdere ontwerp, dat de vorm van nautilusschelp had, bleek niet te voldoen in de nieuwe inrichting van het stadskantoor. Kunstenaar Hein de Graaf: “Het nieuwe ontwerp past nu perfect in de hal van het Stadskantoor. Het is tijdloos en alle DNA-buisjes krijgen in het kunstwerk evenveel aandacht. Daarnaast is ieder buisje in dit ontwerp beter vindbaar”. Zodra het kunstwerk staat is het met behulp van een webapplicatie op dnalwd2018.nl mogelijk ieders persoonlijke DNA-buisje terug te vinden in het kunstwerk. Het is ook mogelijk om DNA-buisjes van anderen met dezelfde interesses te vinden en biedt het nieuwe kunstwerk de mogelijkheid om verhalen te laten zien met beeld en geluid.

Meebouwen

Meebouwen aan het kunstwerk kan nog steeds! Haal een buisje op bij de balies in het stadskantoor of het Historisch Centrum Leeuwarden. Op deze plaatsen kan ook het DNA-buisje weer ingeleverd worden nadat het is gevuld en geregistreerd op www.dnalwd2018.nl. Zo worden alle verhalen ook online verzameld.

DNALWD2018 is een initiatief van Stichting Zeezicht, onderdeel van Lân fan Taal een co-productie met het Historisch Centrum Leeuwarden.