Waarom vervroegen sluitingstijden wel een goed idee is

In Actueel, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Emoties lopen hoog op bij het voorstel voor een nieuw horecabeleid. Sluitingstijden moeten volgens het college van burgemeester & wethouders worden aangepast om zo de veiligheid in het uitgaansleven te waarborgen. Men kan met dit voorstel straks enkel op het Ruiterskwartier en bij café Baljee en de Rus helemaal loco tot vijf uur ’s ochtends. De rest van de horecagelegenheden in de binnenstad moet de deuren om drie uur sluiten. Jammer? Het is eigenlijk best een goed idee.

Een goed idee? Het is een briljant idee! Door alle commotie rondom het voorstel, heb ik het allemaal even laten bezinken. Uiteindelijk kwam ik tot deze wonderbaarlijke conclusie. Het zal even wennen worden, maar voortaan moeten we dus indrinken in de kroeg en thuis het feest vieren! Ge-ni-aal. Het is ook veel prettiger: we hoeven niet meer op de klok te kijken om nog net voor drie uur een kroeg in te kunnen. Sterker nog, je hoeft ook niet meer en public jezelf compleet voor lul te zetten met net wat teveel drank op. Dat kan dus voortaan gewoon in besloten kring thuis, waar je ook kan blowen, drugs kan gebruiken en de muziek kneiterhard kan draaien zonder dat iemand zich er mee bemoeit. Het is hiernaast veel goedkoper dan om half vijf ’s ochtends nog tequila’s van de barman proberen te verteren. In plaats van een bruisende binnenstad gaan we voor de bruisende wijken. Natuurlijk ga je in de binnenstad wonen voor je dagelijkse rust, dat snapt iedereen wel. Daar ga je niet wonen voor het bruisende uitgaansleven, bén je helemaal. Als je burenruzies kan veroorzaken in een wijk, kan je er het beste ook een biertje bij opentrekken en er een muziekje bij opzetten. Ik trek de muilkorf van m’n net aangeschafte pitbull wel even af als het helemaal neet gaat. Het wordt voor de politie zo een stúk rustiger. Althans, in de binnenstad.

neushoorn

[Neushoorn, foto: Hans Jellema]

Al tijden heb ik m’n vraagtekens bij het toch redelijk beperkte uitgaansaanbod in Leeuwarden voor mensen ouder dan 25 jaar. Wil ik ergens nog een beetje kunnen dansen, sta ik óf studentikoos in een shotjesbar of ik mag me klaarstomen voor de vleeskeuring in een fikse throwback naar de jaren ’90. Wie had gedacht dat de oplossing zó makkelijk is om gewoon thuis het feest te vieren?

Het grootste argument voor het concentreren van late sluitingstijden op het Ruiterskwartier is de veiligheid en het terugdringen van geluidsoverlast en uitgaansgeweld. Dat vind ik raar. Twee jaar geleden werd er nog opgeroepen om de sluitingstijden op het Ruiterskwartier vrij te geven, omdat er veel uitgaansgeweld ontstaat doordat iedereen rond hetzelfde tijdstip naar buiten banjert. Nu komt het college met dé oplossing: laat iederéén gewoon uitgaan op het Ruiterskwartier! Strak plan.

Dus als ik na een bezoek aan m’n favoriete Toeter nog ergens een laatste drankje wil doen, voor de zoveelste keer The Beach Boys wil aanvragen, dansen alsof ik net door een spinnenweb ben gelopen en uiteindelijk een semi-filosofisch gesprek wil voeren, moet ik voortaan in de Ouwe Stoep zijn. Ze zien me aankomen met een monoloog over Epicurus.

De heuse huis- en tuinfissa’s in de wijken: ik heb er nú al zin. Ik vraag zo m’n buurman alvast hoe hij erin staat om samen een feest te geven. Ik denk dat we makkelijk 200 man in huis kunnen halen. Gewoon veilig thuis. Het college heeft helemaal gelijk.