Nacht van de Filosofie viert 10-jarig bestaan!

In Beleven, Evenementen by Redactie

Aankomend weekend is alweer de tiende editie van de Nacht van de Filosofie! Van vrijdag 31 maart tot en met zondag 2 april wordt dit uitgebreid gevierd met meer dan 20 filosofen, sprekers, wetenschappers en kunstenaars. Op deze ‘XL- editie’ worden vier thema’s belicht. Kunnen we bijvoorbeeld nog zonder virtueel contact? Is de mens nog wel ‘in control’ met alle technologische ontwikkelingen? En is de drang om je te onderscheiden groter dan je tolerantie?

Homo Deus

Onze wereld verandert zo snel dat we ons moeten afvragen of wij mensen het tempo nog wel kunnen bijbenen. Albert Bouwman gaat de discussie aan over mens versus robot. Het is wachten tot de robot net zo slim of zelfs intelligenter is dan de mens. Hoe verhouden mens en robot zich tot elkaar? Annelien Bredenoord gaat in op ontwikkelingen in de biomedische industrie en de ethische en maatschappelijke uitdagingen hierin. André Klukhun spreekt over de ‘namaakbare’ mens. Andrej Zwitter is Professor of International Relations and Ethics op de RUG en gaat in op ‘big data’ en kunstmatige intelligentie in ‘Welcome to the Matrix’.

FF Offline

[Filosoof en schrijver Maarten Doorman. Foto: Joshua Rood]

Maarten Doorman spreekt over ‘het virtuele landschap’: “Wij ervaren de schoonheid van het landschap (of de natuur) dankzij de romantici die dat beeld voor ons creëerden: Rousseau, Schelling, Novalis, Wordsworth, Caspar David Friedrich, Turner en Van Gogh. Kunnen we nog ongegeneerd van een ondergaande zon boven zee genieten waar zulke romantische clichés onophoudelijk op onze beeldschermen en smartphones worden geprojecteerd?” Hiernaast gaat mens- en taalwetenschapper Ron Muijzer in op het begrip ‘rust’, dat nodig is in het terugkijken en vooruitblikken.

En waar is de ziel?

Moeten we alleen vertrouwen op onze waarneming, onze ratio en ons methodisch denken? Jacob van Sluis gaat via een historisch overzicht vanuit de filosofie en de medische wetenschappen na hoe het concept “ziel” sinds Descartes – en daarvoor – is veranderd. Wouter Kusters bespreekt in zijn lezing twee pogingen om het geheim van de mens onder woorden te brengen. Marjan Slob benadert de mens vanuit de geestes- en hersenwetenschap. Douwe Draaisma vraagt zich af wat tweets, facebookprofielen en selfies bijdragen aan de herinnering aan een – overleden – dierbare.

Verschil moet er zijn

Afshin Ellian gaat in op de toenemende druk op de democratie. Is deze in staat zichzelf te verdedigen zonder haar essentie op te geven Hoogleraar filosofie en ethiek Henk Manschot houdt een pleidooi aan de hand van Friedrich Nietzsches motto: “Blijf de aarde trouw”. Bright Richards vertelt in een muzikaal optreden over zijn vlucht uit een door burgeroorlog geteisterd Liberia, zijn aankomst in Nederland en het opbouwen van een nieuwe toekomst. Leidraad is het Afrikaanse gezegde: “Niet daar waar je vandaan komt, maar daar waar het goed met je gaat, is je thuis.” Jabik Veenbaas vraagt zich in z’n lezing ‘Über allen Gipfeln ist Ruh’ hardop af waar filosofen hun rust vonden. Jelle de Visser gaat in op het verschil tussen mensen in culturele, economische en politieke zin. “Naarmate de verschillen tussen mensen kleiner zijn, blijkt verschil in sterkere mate een gespreksonderwerp.”

Hiernaast zijn er allerlei andere activiteiten, zoals het levensgrote bordspel Humanopoly: monopoly, maar dan niet om geld, maar om je vrijheid. Om het tienjarig jubileum te vieren trapt de Nacht van de Filosofie vrijdagavond af met een optreden van de Belgische band Hengelo in het Neushoorn Café. Check voor het volledige programma en tickets de website!