#mooilwd gekaapt voor poëzie

In Actueel, Stadse Zaken by Pietrick Veenstra

Door Pietrick Veenstra

2015-09-23 10.53.50We moesten even in de ogen wrijven vanochtend, we kwamen een hele hoop gedichten tegen op de Nieuwestad. Tijd voor een vroege ochtendwandeling in het zonnetje. Pure poëzie op de vroege ochtend. De wandeling leidde ons langs de Wirdumerdijk, Sint Jacobstraat, Hofplein ( zelfs het stadhuis ontkwam niet aan een gedicht), Prins Hendrikstraat, Ruiterskwartier. Op zich best wel vreemd om naar te kijken volgens mij. Iemand die zo ongeveer bij iedere prullenbak stil staat om te lezen.

Al lezend en dwalend komen we de onvermoede, dichterlijke talenten van een brede groep Liwwadders tegen. Van journalisten tot muzikanten, kunstenaars, koks en kaasboeren. Lokale politici, de directeur van Neushoorn, een festivalorganisator en nog veel meer. Het zijn 42 odes aan Leeuwarden, door de hele binnenstad en allemaal met #mooilwd.
De hashtag wordt veel gebruikt door Marketing Leeuwarden. Dan vraag je je af, hebben zij deze actie uitgezet? Bij navraag wordt duidelijk dat dit niet het geval is. De #mooilwd is dus ‘gekaapt’ voor deze guerilla actie. Maar door wie? Marketing Leeuwarden weet het nog niet en wij ook nog niet. Alle namen en gedichten bekeken dan zou dat een richting kunnen geven en misschien is het wel een hint. Wij van MNSKP houden ons aanbevolen voor tips en suggesties.
Dat Leeuwarden mooie festivals kent, toffe podia voor bands dat wisten we al. We weten nu ook dat onze stad houdt van poëzie. Leeuwarden kent veel onvermoed schrijftalent ontdekken we. En deze actie… Dat vinden we alleen maar tof! Dus als je in je lunchpauze een rondje door de binnenstad maakt, sta eens stil bij die prullenbak en lees de pareltjes voor en door de Leeuwarders zelf. Dat is toch gewoon #mooilwd.

Een paar gedichten die we tegenkwamen op onze wandeling:
2015-09-23 10.22.352015-09-23 10.40.582015-09-23 10.15.51Marijke Roskam