Internationale Vrouwendag en het rolmodel

In Column, Inspiratie by Wieke Wiersma

Door Wieke Wiersma

‘I’m not offended by all the dumb blonde jokes, because I know I’m not dumb… and I also know that I’m not blonde.’

Recent was het Internationale Vrouwendag. En de dagen daar omheen lieten vrouwen te pas en te onpas vallen wie volgens hen een goed rolmodel zou zijn: een voorbeeld voor ons allemaal. ‘Een vrouw waar we allemaal wat van kunnen leren’, bedoelen ze, denk ik. Ik krijg daar wat de kriebels van. Om te beginnen is dat omdat ik me afvraag waarom we niet gewoon zelf zulke vrouwen worden, maar ook omdat ik niet zo geïnspireerd raak door de genoemde vrouwen; zo stond Beyoncé hoog op veler lijstje. Dat snap ik niet. Beyoncé noemde zich eerst een soort van feminist, toen vond ze dat vooral niet sexy, maar momenteel is ze het heel erg en schrijft ze er zelfs essays over.

Dezelfde Beyoncé die ook vindt dat alle single ladies hun hand moeten opsteken en een man moeten toe sissen dat hij met een trouwring op de proppen had moeten komen. En de laatste keer dat ik haar zag was ze halfnaakt met haar billen in de camera aan het draaien, want ze was dronken, of wilde dat graag worden. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat we Beyoncé even met rust moeten laten.

In de suggesties voor een rolmodel kwam ook nog de categorie ‘vrouwen die zo gewoon zijn gebleven’ langs. Wendy, Linda en Chantal, enzo. Superleuke vrouwen. Maar wat moeten we met vrouwen die ‘gewoon’ zijn gebleven? Ik heb zelf nagenoeg niets in mijn leven bereikt, maar ik ben echt alles behalve gewoon gebleven. Wat een onzin. Ik ben een enorme voorstander van vrouwen die helemaal niet gewoon zijn, maar wel normaal doen. Nu zult u zich afvragen waar een rolmodel naar mijn idee dan wel aan moet voldoen. Ik weet het niet exact. Ik ben eigenlijk best heel benieuwd wat u denkt hierover.

Naar mijn idee kan het eigenlijk niemand anders zijn dan Dolly Parton. Dolly groeide in een gezin van 12 kinderen op in een blokhut in the Great Smokey Mountains. Straatarm. En daar gaat het beeldschone en hartverscheurende Coat of Many Colors dan ook over. Er was geen geld voor een jas, dus die maakte haar moeder uit heel veel verschillende restjes. En ook al werd Dolly op school vreselijk gepest, ze voelde de liefde van haar moeder in haar jas. Snik. Dolly komt misschien wat onnozel over, dat is ze beslist niet. Ze heeft de rechten van ongeveer 3000 liedjes, een zeer succesvol pretpark genaamd Dollywood en een mediabedrijf wat ongeveer 100 miljoen waard is. En het eerste gekloonde dier is naar haar vernoemd, omdat schaap Dolly opgebouwd is uit cellen afkomstig uit uiers. Dat laatste klinkt misschien niet zo charmant, maar zolang ik niet vernoemd ben naar een wetenschappelijke sensatie, kan ik daar alleen maar jaloers op zijn. En het is ook nog een soort heilige, want ze heeft haar broertjes en zusjes opgevoed en haar neefjes en ongetwijfeld ook alle buurkinderen, ze geeft jaarlijks vermogens weg aan goede doelen en was ongeveer de eerste beroemdheid in de Verenigde Staten die buitengewoon vriendelijk sprak over haar homoseksuele medemens.

‘Dolly Parton heeft mij door mijn liefdesverdriet heen gesleept’, zei vriendin S. Kijk! Als dat geen rolmodel is dan weet ik het ook niet meer. ‘With every heart broken, there always is a man to blame’, zo sprak Dolly ooit. We laten nu even alle zooi door vrouwen aangericht buiten beschouwing, maar ook al is het onwaar: wat een wijze woorden.dolly-parton-400

Dolly schreef in 1974 I Will Always Love You, wat later is gecovered door – onder andere – Whitney Houston. Whitney verdronk in een badkuip waar ze onder invloed in is gaan zitten. Of viel. Ofzo. En haar dochter ligt in coma na ongeveer dezelfde bizarre actie. Echt. Ik verzin het niet. Ook niet een al te best rolmodel dus. Maar waar Houston het liedje hartstochtelijk zingt, fluistert Parton bijna. Ik moet er altijd van huilen. Ook wanneer ze in Starting Over Again zingt over een uitelkaar gevallen gezin. Je kunt me opvegen. Dolly zelf is sinds 1966 getrouwd, maar je zou denken dat de vrouw een chronisch gebroken hart heeft. Wanneer haar gevraagd wordt wat nou precies het geheim van een goed huwelijk is, geeft ze als tip dat je vooral veel van huis moet zijn. Kijk. Daar hebben we wat aan. Het kan natuurlijk zijn dat mijn betoog helemaal niet overtuigend is. Ik kan u alleen maar aanraden om een aantal dagen achtereen Dolly te luisteren. En dan komt er het moment dat je keihard Islands in the Stream zingt en je je niet kunt voorstellen dat je ooit iets anders wilde zingen. En zo hoort het.

Ik ben dol op Dolly, dat moge duidelijk zijn. Ik vind alles geweldig. De snik in haar stem. De glitters, de malle kleding en de vele plastische chirurgische ingrepen waar ze zich totaal niet voor schaamt. En ze is verschrikkelijk grappig. Maar waar ik haar vooral om bewonder is haar vermogen om totaal zichzelf te zijn. En dat is nogal wat. Behoefte aan wat Dolly in je leven? Google staat vol met uitspraken van haar. Meer wijsheid heeft een vrouw niet nodig. Hieronder staan er drie, met een paar praktische tips.

De Dolly do list

1. ‘I am no natural beauty. If I’m gonna have any looks at all, I have to create them’

Dolly staat niet bepaald bekend om haar naturel uitstraling. En waarom zou ze ook. Een natuurlijke uitstraling vind ik een volslagen debiel concept. Ik ben toch geen komkommer, denk ik dan. En daarom zijn ook mijn wimpers hartstikke nep. Geheim verklapt, maar men plakt in een dik uur je wimpers voor een week of 7 erop. En zo simpel als het klinkt, is het ook. Ik vertel u er wel bij dat het niet alleen een buitengewoon goed idee is, maar ook een levenslange verslaving.

2. ‘You have no idea how much it costs to look this cheap’

De borsten van Dolly zijn vrij prominent aanwezig. En waarom ook niet. Wat je hebt moet je laten zien, denk ik altijd maar. Die van Dolly zijn verzekerd voor 600.000 dollar. Dat is dus een flinke investering geweest. In het leven zijn er weinig dingen zo belangrijk als een goede bh. Pront en fier zijn hier toverwoorden maar het moet ook een beetje leuk lijken. Want als je een beetje tieten hebt dan zijn veel lingerieverkoopsters geneigd die met staalkabels omhoog te hijsen in verband met eventuele rugklachten. Het mag ook, misschien wel vooral, sexy zijn, niet waar?

3. ‘I tried every diet in the book. I tried some that weren’t in the book. I tried eating the book. It tasted better than most of the diets’

Dolly koopt haar kleren altijd een maat te klein, zegt ze zelf. Dat is niet voor iedereen een goed idee. Wanneer je de voorliefde voor strakke kleren en eten met Dolly deelt, zul je zo nu en dan wellicht op dieet willen. Pak er dan één die goed werkt en ga niet crash-diëten of iets dergelijks. En nu niet met zijn allen in de Hema tegen mij beginnen dat ik er niet bepaald uitzie alsof ik een wonderdieet volg; een dieet kan nog zo werken, je moet je er natuurlijk wel aan houden.