Normcore: hardcore normaal proberen te zijn

In Column, Inspiratie by Wieke Wiersma

foto 2Wieke (35) is onze fashionista pur sang. Samen met Anne-Flore schrijft zij eens per twee weken over mode. Wieke belicht hierin de trends, taboes, het Leeuwarder straatbeeld en doopt het met haar mening en een flinke dosis zelfspot. Naast modeblogger voor MNSKP is Wieke net moeder geworden van een zoontje en werkt ze als docent Filosofie, Geschiedenis en Maatschappijleer. 

 

David Beckham is een aantal maanden geleden met witte sportsokken gesignaleerd. Die witte sokken droeg hij in badslippers. Echt waar. Voor mij persoonlijk was het wederom bewijs dat David Beckham beter helemaal niets kan dragen maar heel de serieuze modepers raakte er niet over uit gesproken. Dit was een fashionstatement. Want David doet niets zonder de toestemming van Victoria Beckham en Victoria heeft verstand van mode. Ik ben een groot fan van Victoria, vooral omdat ze getrouwd is met David. Nu hoor ik vrouwen wel eens zeggen dat David erg dom is en het een enorme afknapper is wanneer je hem hoort praten. Ze kijken me dan vaak aan alsof dat iets betekent. Ik snap daar niets van. Waarom moeten mannen überhaupt praten? Dat doe ik zelf meer dan genoeg.

normcore

‘vet normaal’

Maar David had met zijn sokken dus een enorme trend te pakken. Normcore. Dat houdt in dat je hardcore normaal probeert te zijn. De bedoeling is dat je je hult in lagen van saaiheid. Van die ‘mom- jeans’ die Obama draagt en sweaters zonder logo (niks leuk Kenzo-tijgerkopje dus). Het is een soort anti-stijl. Overigens hebben de Beckhams dit helemaal niet zelf bedacht. Tien jaar geleden al heeft William Gibson, een science fiction schrijver, de term verzonnen voor zijn personage dat een hekel aan logo’s had. Volgens het toonaangevende New Yorkse trendwatchbureau K-hole is het ‘een concept dat niets te maken heeft met coolness in de zin dat je je als mens onderscheidt van de rest door een soort post authenticiteit te zijn, maar dat je nu juist in een soort ‘zelfdezijn’ samensmelt’. Nou. Dat klinkt afschuwelijk. En dat is het ook. Mark Zuckerberg is een onverwacht stijlicoon geworden. En voor de dames geldt Elaine uit Seinfeld als the way to go. Het hele idee achter deze trend is dat wanneer iedereen er hetzelfde uitziet je juist je karakter kunt laten ‘shinen’. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb dan een groot probleem.

Elaine uit Seinfeld

Elaine uit Seinfeld

Heb je snotverdomme net je hele pensioenfonds geïnvesteerd in zogenaamde designklassiekers als de camel Max Mara jas of een Bretonse trui waarmee je uitstraalt dat je klasse hebt en snapt waar stijl om draait (en de andere mensen dus niet). Nu, nadat we net bekomen zijn van de hele fluortrend, hebben we dit weer. Wanneer je leven dan toch een soort ‘dubbeltje op zijn kant’ aflevering is geworden en je wenst om John Williams als persoonlijke budgetcoach, dan toch zeker wel omdat je te veel geld uitgaf aan een kanariegele jurk en niet om er vooral zo saai mogelijk uit te zien?

In Londen hebben ze ‘slip ’n slide’ feesten, waar iedereen ontiegelijk hip zit te wezen in badstofsokken en onderwijl slippers gooit naar passerende hipsters. Ik wil echt niet beweren dat we er iedere dag uit moeten zien als een soort Kim Kardashian (die er overigens ook al een poosje niet meer uitziet), want dat is echt heel veel gedoe, maar ik weet ook niet of dat hele normcore gebeuren bijdraagt aan je algehele levensgeluk. Volgens mij zien we er dan allemaal uit als van die Oostblokflats: grijs en zeer droevig.

Wat een toestand, dat hele modebewuste leven. En dat vindt het modelegioen zelf ook. Op dit moment is #cozygirl het hipst onder de zon. Een movement met een heuse hashtag, want bedacht op Instagram waar momenteel de trends geboren worden. Met model Cara Delevingne als boegbeeld is hier het hele idee dat je er uitziet alsof je net uit bed komt: je draagt een joggingbroek, een te groot T-shirt en een zachte trui. Bij voorkeur iets van kasjmierwol, zodat je uitstraalt dat je hebt geïnvesteerd in het hele ‘ik loop erbij als een slons maar ben nu eenmaal té cool om mijn best te doen er uit te zien als een lekker wijf’-gebeuren.

Kijk eens aan. Dat is nog eens een meevaller voor deze winter, want ik heb al die kledingstukken wel in de kast. En ik gok u ook. Niemand geeft natuurlijk toe nog een Wham! trui te hebben liggen of een Beverly Hills 90210 shirt, maar wees de schaamte voorbij en draag dat spul! Het is wellicht een idee om het met kleine stapjes op te bouwen. Ik had bijvoorbeeld eens een scharrel die dacht dat ik er altijd uitzag alsof ik door de wasstraat was gelopen. Hij kon zich waarlijk niet voorstellen dat ik ooit zonder make-up, met skisokken en een flanellen ruitjesbroek op de bank zat. U snapt al waarom het uit raakte. Die arme stakker is zich rot geschrokken natuurlijk.