Op het nieuwe modejaar!

Redactie Columns, Inspiratie

Door Anne-Flore Muller

Nu het nieuwe jaar officieel van start is, is het moment daar om terug te blikken. 2014 was het jaar waarin het dragen van je moeders oude jeans weer helemaal on trend was en je zonder pardon in de breisels van je oma kon rond paraderen. Het opduikelen van een oude tuinbroek was iets wat de modepolitie alleen maar zou toejuichen het afgelopen jaar, net als op de front row zitten zonder tien centimeter hak. 2014 leek comfort te schreeuwen. Wat mode betreft dan. Een ding is zeker; 2014 heeft bewezen dat mode en gemak prima te combineren zijn.

Er zijn genoeg trends gesignaleerd dit jaar, en aangezien een nieuw jaar tevens een nieuwe modejaar betekent, is dit het perfecte moment om een kleine trip down memory lane te maken. Want het was een prachtjaar, vol heerlijke modemomenten. Denk aan de collectie van Alexander Wang voor H&M, de spraakmakande Barbie mania bij Moschino, de Chanel supermarché, de trend ‘Normcore’ de rode loper looks van Lupita Nyong’o, draagbare technologie in de vorm van het Apple horloge, Cara Delevinge’s vele gezichten en natuurlijk de laatste collectie van wijlen Oscar de la Renta.

Sokken in sandalen, wijde truien gedragen op een boyfriend jeans, slip on schoenen, sportschoenen en zelfs de ooit zo gehate adidas slipper… niets leek te gek het afgelopen jaar. Het leek wel alsof er sprake was van een ware transitie, die na een paar voorzichige pogingen eindelijk voeten op vaste grond wist te zetten.

Mijn persoonlijke stijl heeft ook een heuse switch gemaakt. Daar waar ik eerder de neiging had sneller trendgevoelige items te bemachtigen, maakte ik dit jaar iets verstandigere keuzes. Ik koos voor stukken die ik op de lange termijn ook nog leuk zou vinden en die mij langer dan een seizoen zouden verblijden. En nu ik nét voor het einde van het afgelopen jaar de 25 levensjaren heb bereikt, denk ik te kunnen stellen dat ik mijn kledingstijl gevonden heb. De kleding waarin ik mij het meest op mijn gemak voel, waarin ik zonder nadenken de deur uit ga, die mij zelfverzekerd doch sexy doen voelen en die Flore lijken te schreeuwen. Het is misschien niet zo verrassend, maar het zijn toch echt de goede basics die mijn hartje sneller doen kloppen. Een simpele jeans, een gestreepte blouse van goede kwaliteit, een leren jasje en een zwarte enkellaars vormen voor mij het perfecte ensemble.

Een nieuw jaar voelt altijd een beetje als een nieuwe start. En met nieuwe inspiratie in de vorm van Vogue Paris, het boek ‘How to be Parisian wherever you are’ en het plaatjesboek ‘It’ van stijlicoon Alexa Chung, ben ik klaar voor 2015. Een kersvers modejaar staat voor de deur, en ik ben benieuwd wat het mij voor moois zal brengen. Ik hoop dat jullie het nieuwe jaar met mij inluiden, vol positiviteit, energie en ambitie.

Laten we proosten (dan kan weer, nu die ellendige champagne kater ons heeft verlaten), op een jaar waarin doelen behaald gaan worden. Let’s rock 2015!