Mijn centrum van de wereld

In Column by Raymond Muller

Door Raymond Muller

Rond het centrum van de wereld draait de hele planeet – en steden en velden en het is er alle dagen feest. In het enorme universum, tussen sterren en planeten, zweeft in al dat zwart die aardbol. Waar het krioelt als een uit de kluiten gewassen nest van mieren. Er zijn stukken land omgeven door zeeën. Op een van die vlakken aarde zijn landschappen en steden, en wegen en spoorlijnen. Dorpen, straten, bomen. En daar ben jij. Met je tablet of telefoon in de hand, je laptop op schoot. Ergens daar ben jij. Net als ik. Net als iedereen die dit leest. Nu of straks.

Op mijn werkkamer prijkt een grote wereldkaart. Plat tegen de muur. Het middelpunt ligt in de Golf van Guinea. Dat was de uitkomst van simpel meetwerk. Stel je voor dat dat inderdaad het centrale punt is en de wereld plat zou zijn als die kaart aan mijn muur. Dan zouden ze op Kure Atol, Funafuti en Fiji een probleem hebben. De stroming van de watervallen langs de randen van de aarde zou de omgeving meesleuren. Daar ga je met je schip.

Maar in het centrum van de wereld zou slechts een enkele idealist de teloorgang langs de rafelranden van de aardkorst iets kunnen schelen. Want in het centrum van de wereld is het immers alle dagen feest. Of scheppen wetenschappers nieuwe idealen. Of schijnt de zon volop.

Overigens, volgens internet is het centrum van de wereld Çorum, Turkije of Wallace, V.S.. In Wallace staat het op een putdeksel: centre of the universe. Weer ergens anders, in Felicity, California, ligt ook een markering. Daarop staat: official centre of the world.

Het is de vraag of het in Wallace, Çorum of Felicity met kerst sneeuwt en alle families bij elkaar zijn, zoals het in het centrum van de wereld zou gaan. Waarschijnlijk niet.
Hoe dan ook. Vanuit mijn werkkamer in Leeuwarden, waar ik dit schrijf zijn al die plaatsen ver weg. Op mijn beurt ben ik in Leeuwarden een eind verwijderd van bijvoorbeeld de randstad. ‘Leeuwarden? Dat is een eind rijden,’ hoor ik altijd als ik daar voor mijn werk ben. Centre of the world staat er op hun onzichtbare putdeksel. Net als op de mijne, uiteraard.

Goed, mijn vraag is dus wat het centrum van de wereld is. Nooit dacht ik dat Leeuwarden dat zou kunnen zijn. En toch is het zo. Gevoelsmatig. Op die bol, in dat mierennest, op die plaat aarde, is dit mijn wereld, een wereld waar ik al dertig jaar woon, die zo ver uitdijt als ik zelf wil. Dat wordt niet door Google aangeduid en toch voel ik het zo. De feesten in mijn centrum van de wereld zijn leuk, al storen mensen zich er wel eens aan en staat de stad niet eens aangeduid op de wereldkaart aan mijn muur.

In 2018 is Leeuwarden op cultureel gebied voor even het centrum van – ten minste – Europa. Dan is het hier daadwerkelijk alle dagen feest. Voor wie zich daarvoor open stelt, tenminste. Tot die tijd zit ik geregeld in mijn kamer de wereldkaart te bestuderen. Waar meer steden en dorpen niet op staan dan wel. Gemeenschappen welke allemaal centra van de wereld zijn. Ieder met een eigen stadstuin waar liefde ontstaat, met een eigen Oldehoofsterkerkhof waar geen nieuwbouw op het gras zou horen, waar jongemannen wonen met wereldkaarten aan de muur, met gebieden met festivals, met haters op twitter, met kunstenaars, dorpsgekken, organisaties, gevoelens, historie en nieuwbouw, kortom met alles wat het bespreken waard is.

Vanaf nu schrijf ik hier over al dat soort dingen die mijn centrum van de wereld tot die, voor mij, bijzondere plek maken. Ik ben benieuwd wat jouw centrum van de wereld is. En mocht je ooit in Wallace, Felicity of Çorum komen, denk dan even aan die jongen in Leeuwarden met zijn wereldkaart.