Microgalerie: kunst bij Leeuwarders in de vensterbank

In Expositie, Kunst & Cultuur by Alwien de Boer

Foto’s en tekst door Alwien de Boer

Op zaterdag 8 oktober werd de allereerste microgalerie in Leeuwarden geopend. In zeven woonhuizen op en rondom de Eewal zijn tot december microtentoonstellingen te bewonderen van lokale en regionale kunstenaars. Cees Buisman, directeur van Europees instituut voor watertechnologie Wetsus, verklaarde de tentoonstelling met het thema water officieel voor geopend. Buisman legde uit dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar hoe het eigenwijze watermolecuul zich gedraagt, maar dat hoe dan ook iedere watermolecuul altijd verbonden is met de ander. En dat is dan weer een mooie metafoor voor dit nieuwe Leeuwarder initiatief.

SAMSUNG CAMERA PICTURESBauke Heeg, initiatiefnemer van project microgalerie

Zeven mini-exposities, gewoon bij Leeuwarders “in de vensterbank”. Bauke Heeg, een van de initiatiefnemers van het microgalerie-collectief, licht toe dat de vereniging als onafhankelijk platform het straatbeeld in de binnenstad wil verrijken. Hedendaagse kunst in ramen van bewoonde panden, laagdrempelig en divers.

De kunstenaars hebben een of meerdere van hun werken geëxposeerd, en dat exposeren is met zorg en aandacht gedaan. Fotografie, videowerk, zeefdrukken en objecten: het werk is erg divers. Met de Eewal als prachtig decor zijn de microgalerieën zeker de moeite waard te “bezoeken” tijdens een herfstwandeling door de stad. Zomaar even kijken omdat je er toch langsloopt, kan natuurlijk ook. Tip: ’s avonds is de kunst verlicht.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tjitske Boersma, Eewal 58

Bij de opening waren een aantal van de kunstenaars aanwezig om een toelichting te geven op hun werk. Helaas voor ons overnachten ze niet in een tentje naast hun werk. Gelukkig is de achtergrond bij het werk (en van de kunstenaars!) te vinden door de QR-code op het raam te scannen met je telefoon.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kaneli & Smit geven een beeldende uitleg over de eb en vloed techniek die ze gebruiken voor hun doeken

We gaan vast nog meer huisgalerieën tegenkomen in Leeuwarden, want dit concept nodigt uit om uit te breiden. Op microgalerie.nl kun je lezen hoe je lid kunt worden, of je eigen huis of locatie kunt tippen. De kunstenaars in de expositie in huidige vorm zijn: Tjitske Boersma, Marije Bouman, Jannie Bruinsma, Hein de Graaf, Kaneli & Smit, Margriet Reinalda, Saskia van Montfort.


Het opzetten van dit project is gefinancierd door het Mienskipfonds.