Man met Snor verovert theaterliefhebber

In Stadse Zaken, Theater by Lotte Knoppien

Door Lotte Knoppien
Foto’s door Eefke Burg en Matthijs Ewoud van Loon

Als iemand de term theatersport op tafel gooit, denk je al snel aan De Lama’s en andere tv- programma’s voor het grote publiek. De improvisatieacteurs van gezelschap Man met Snor bewijzen dat die vergelijking allang niet meer opgaat. Hoewel het belangrijk is om het publiek aan het lachen te maken, is er ook ruimte voor scènes met diepere lagen. De mannen van Man met Snor begonnen ieder afzonderlijk met spelen en vonden uiteindelijk elkaar. Met suggesties en input van het publiek spelen ze moeiteloos de ene energieke scène na de andere. Maar waar begon het eigenlijk?manmetsnor2

We schrijven begin 2012. Het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT) zat eraan te komen en Bonne, Johan, Kevin en Sander besloten mee te doen. De vier kenden elkaar al, maar hadden nog nooit echt samen geïmproviseerd. Met niet meer dan één training voorafgaand aan het toernooi gooiden ze zichzelf in het diepe. Zo begon het zinderende avontuur van Man met Snor. Wat ze zelf niet konden vermoeden en zelfs niet durfden dromen werd waarheid. Man met Snor won de allereerste editie van het NTT en ze hadden ineens naam gemaakt in improvisatieland.

Natuurlijk moesten ze aan elkaar wennen, maar al snel bleken de vier een gouden combinatie. Met ieder hun eigen talenten en functies op het podium, veroverden ze in korte tijd de harten van een groot publiek. Dat betekende ook al snel een volgende stap: werken aan een eigen theatershow.

Zo’n show komt niet zomaar van de grond en vergt veel voorbereiding. De mannen – overigens allemaal snorloos – bedachten hun concept door veel te brainstormen en na te denken onder de douche. Nadat de vorm vaststond, bestond hun leven vervolgens uit veel vergaderen met elkaar, het concept uitwerken, contact leggen met Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden en knopen doorhakken. Knopen met betrekking tot stijlkeuzes en inhoud. Zo ontstond een spelshow met een jaren ’70-thema. Dat men benieuwd was naar wat Man met Snor kon, bleek uit het feit dat de eerste show al 250 bezoekers trok.

Die 250 man waren vooral bekenden uit improvisatieland, familie en vrienden. Het werd tijd om ook de rest van Leeuwarden bekend te maken met improvisatietheater van hoog niveau. Terwijl Bonne, Johan, Kevin en Sander ook in 2013 en 2014 meededen aan het NTT begonnen ze te werken aan een concept dat de stad nog niet kende: Café Snor. Inmiddels bijgestaan door een vijfde man zonder snor, Thomas, speelden ze af en toe in Café De Walrus. Gratis, toegankelijk en ook redelijk intiem. Een setting waar ze energie van kregen en wat zorgde voor een grotere gunfactor onder het Leeuwarder publiek. Het is uitgegroeid tot een terugkerend evenement, iedere eerste zondag van de maand in De Walrus.

In 2015 kreeg Man met Snor de kans zich te revancheren op het vierde NTT, wat ze ook glansrijk deden. Voor de vierde keer in de finale en voor de tweede keer namen ze de winst mee naar huis. De vijf leerden door de jaren heen goed op elkaar in te spelen en hun eigen talenten samen met elkaar te ontwikkelen. Vraag ze naar elkaars talenten en je hoort het volgende:

‘Waar Sander ons continu weet te verrassen met allerlei gekkigheden, is Kevin meer de stille factor. Maar als die laatste iets toevoegt is hij een verbaal kanon, rijm en zang is iets waar hij verschrikkelijk goed in is. Johan degene die zijn lichaam ontzettend goed onder controle heeft en zijn mimiek maakt je iedere keer weer aan het lachen. Thomas is de verhalenverteller en de positieve factor binnen het team. Degene die iedereen met elkaar verbindt en de eindjes aan elkaar knoopt is Bonne.’

Een gouden team dus, waar het plezier in het spel van afstraalt. Dat komt volgens eigen zeggen vooral door het feit dat ze het buiten het podium ook zo goed met elkaar kunnen vinden. Ben je benieuwd naar de chemie, magie en het spelplezier waarmee deze improgroep veel scènes tot een pareltje maakt? Op 21 maart staan ze in De Harmonie met de derde Dat zit wel Snor Show. Kaarten (€12,50 p/s) koop je hierrr!

 


Lotte KnoppienLotte (28) is iemand die eigenlijk alles leuk vindt. Van theater tot rugby, van yoga tot boeken lezen en van festivals bezoeken tot katten aaien. Met een passie voor geschiedenis, schrijven en Liwwadden. Afgestudeerd in de communicatie en nu werkzaam als marketingmedewerker. Voor MNSKP schrijft ze eens in de drie weken over alledaagse onderwerpen, onderwerpen die voor mensen uit 058 herkenbaar zijn.