“Men Only” op WTTV, waarom eigenlijk?

In Beleven, Evenementen by Sanne Dijkstra

Door Sanne Dijkstra

Restaurant Eindeloos, restaurant Sems en Speciaalbier café De Markies slaan de handen weer ineen om bezoekers van Welcome to the Village te trakteren op bijzondere maaltijden vergezeld van smakelijke wijnen en speciale biertjes. En ook dit jaar eet je in Baaiduinen niet zómaar een stukje vlees. Deed koe Janneke vorig jaar menig wenkbrauw optrekken, ditmaal geldt in het festivalrestaurant een strikt ‘men only-beleid’. Wytze, Henk, Lars en Jonas? Uitgenodigd! Janne, Marjolein en Sjoukje? Not so much. Tenminste, voor zover het gaat om de gerechten die op tafel komen. Vrouwen zijn gelukkig wel welkom om een hapje mee te eten.

Waarom alleen haantjes, geitenbokjes en stiertjes op het menu? Stephanie Kemper, verantwoordelijk voor het culinaire programma van Welcome tot the Village, legt het uit: ,,In de voedselketen bestaan een hele hoop problemen. Op Welcome to the Village willen wij daar niet aan meedoen. Maar mensen moeten ook op ons festival natuurlijk wel eten. De vraag is dan: hoe doe je dat op zo’n eerlijk mogelijke manier? Ons uitgangspunt is altijd geweest dat we alleen doen wat logisch is.” Vorig jaar was dat koe Janneke, een onvruchtbare koe die geen melk meer gaf en niet langer rendabel was voor Boer Brunia. Dat was Janneke wél voor Welcome tot he Village. Behalve de hersenen werd de hele koe gebruikt, met als resultaat zo’n 1400 maaltijden. ,,Boer Brunia heeft natuurlijk niet elk jaar een Janneke beschikbaar. Maar hij had dit jaar wel stiertjes. Stiertjes waar hij als melkveehouder normaal gesproken niet zoveel mee kan.” En zo ontstond er ook dit jaar weer een ‘thema’ voor Baaiduinen.

Mannetjes zijn het zwakke geslacht in de vleesindustrie. Denk maar eens na: om melk te produceren of om eieren te leggen – dat waar de boer zijn geld mee verdient – moet een vrouwtjesdier zwanger worden. De kans dat er een mannetjesdier geboren wordt, is ongeveer vijftig procent. Maar die mannetjesdieren, daar ‘kunnen’ we in Nederland niets mee. Jonge stiertjes worden veelal naar de kalvermesterij gebracht en daarna geëxporteerd. De meeste pasgeboren haantjes worden na een dag doodgegooid of vergast. Waar de geitenbokjes belanden, is nog maar de vraag. Stephanie: ,,Een deel gaat naar Hongarije, waar ze veel geitenvlees eten, en een deel komt terecht in hondenvoer. Maar voor een heel groot deel komen we er maar niet achter.” En dat is best een schimmig teken…

bokjes

[Bokjes van de geitenboerderij in Makkum]

Logisch dus, dat we op Welcome tot he Village stiertjes van Boer Brunia, geitenbokken van Harm en Ankie uit Makkum (overigens geen jonge bokjes, maar fokbokken met een mankement, een beetje in de traditie van koe Janneke) en leghaantjes van Ruud Zanders voorgeschoteld krijgen. Minder logisch is waaróm we in Nederland al dat mannetjesvlees exporteren of weggooien. Aan de smaak ligt het niet: ,,Het is veelal jong vlees en hartstikke mals. Dat we het nauwelijks eten, komt vooral omdat we het niet gewend zijn. Geiten, bijvoorbeeld, worden in Nederland eigenlijk alleen gehouden voor geitenmelk en geitenkaas. En het klopt dat geitenvlees een vrij uitgesproken smaak heeft, maar in heel veel landen zijn mensen er juist dol op. Zelf vind ik mannetjesvlees juist lekker. Het is wat steviger en kruidiger van smaak en kruidiger.”

Uiteindelijk komt het vooral neer op een economisch probleem: mannetjesdieren op laten groeien kost geld, maar dat is niet rendabel voor de boer als hij het vlees vervolgens niet kan verkopen. Tijd om van dat mannetjesvlees te gaan houden! En aan wie kun je dat beter overlaten dan aan de kundige handen van Willem Schaafsma (restaurant Eindeloos)? Niemand? Juist. Culinaire durfals kiezen in Baaiduinen voor een Plateau Kannibaal met orgaanvlees, maar ook de iets gangbaardere hamburger, saté en steak sandwich staan op het menu. Delen met je festivalmaatjes? Dan bestel je een hele leghaan voor vier. Wie – goed verhaal of niet – liever geen vlees eet of gewoon dol is op groenten, komt aan zijn trekken met gehandicapte groenten.