Mata Hari Plattegrond en Mata Hari Tour in Leeuwarden!

In Beleven, Evenementen by Redactie

A Guide to Leeuwarden verzorgt vanaf 14 oktober elke zaterdag om 14:00 uur een speciale Mata Hari Tour! In de hele stad zijn er de komende maanden activiteiten rondom Mata Hari. Daarom heeft A Guide to Leeuwarden ook een speciale Mata Hari plattegrond gemaakt. Woensdag werd het eerste exemplaar aan wethouder Sjoerd Feitsma aangeboden.

Het is binnenkort precies 100 jaar geleden dat Mata Hari is gefusilleerd in Frankrijk. Het Fries Museum opent op 14 oktober een grote tentoonstelling over het leven van deze fascinerende vrouw uit Leeuwarden. Voor de gidsen van A Guide to Leeuwarden was dit ook het sein om weer de boeken in te duiken om nog meer te leren over Mata Hari.

‘In die tijd waren vrouwen tweederangsburgers, ze hadden niet eens kiesrecht’ zegt gids en geschiedenislerares Talina Bosma-van der Veen. ‘Mata Hari was begin 1900 gescheiden, haar kind was afgepakt en ze kreeg geen alimentatie. Ze zat aan de grond, maar toch wist ze zich te verheffen tot een wereldster!’ ‘Oude Leeuwarders doen er soms wat denigrerend over’ zegt gids Henk Leutscher. ‘Ze schamen zich zelfs voor haar, maar wij hebben eigenlijk alleen maar meer respect gekregen voor deze internationale vrouw.’

Tijdens de ontwikkeling van de Mata Hari Tour kwam Leutscher er al snel achter dat veel middenstanders iets met Mata Hari wilden doen. Daardoor ontstond het idee om een speciale Mata Hari plattegrond te maken. Daar staan de woonhuizen van Mata Hari op, maar ook dat je bij ‘t Andere Museum meer over de mode van Mata Hari kan leren en dat je bij The Saint hele mooie Mata Hari T-shirts kan kopen of Mata Hari koffiebonen bij Post-Plaza!

Lokale kunstenaars hielpen mee aan de vormgeving van de plattegrond. Zo heeft Nicky Bakker, beter bekend als From Hollanda op Instagram, een foto gemaakt van het standbeeld van Mata Hari voor de voorkant van de plattegrond. Marten de Groot, ook bekend als iamgrootm op Instagram, heeft alle gidsen van A guide to Leeuwarden op de foto gezet en Spulvankeeskamp heeft geholpen om de kaart in elkaar te zetten.

Er zijn 35.000 plattegronden gedrukt en die zullen via lokale ondernemers en hotels zoals het Post-Plaza Hotel, Oranje Hotel en het Westcord WTC Hotel worden verspreid aan alle toeristen die in Leeuwarden verblijven. ‘Samen maken we Leeuwarden gastvrijer en zorgen we ervoor dat elke toerist het mooie van Leeuwarden ontdekt’ aldus Leutscher.

Op de Mata Hari tentoonstelling in het Stadhuis werd woensdagmiddag het allereerste exemplaar van de plattegrond aangeboden aan de wethouder van toerisme, Sjoerd Feitsma.
“De hele wereld kent Mata Hari” zegt Feitsma. “Er zijn films gemaakt en boeken verschenen. Toch kent niemand haar écht. Was ze dubbelspionne of naïef en onschuldig? In Leeuwarden werd ze geboren, ze bracht er haar jeugd door. Volg haar voetsporen door de stad en misschien, heel misschien, ontrafel je haar mysterie.” De eerste Mata Hari Tour is op zaterdag 14 Oktober om 14:00 uur en begint voor de ingang van het Fries Museum. Aanmelden kan nu al op: www.aguidetoleeuwarden.nl/mataharitour