Mata Hari

In Column by Redactie

Door Wypkje Hettinga

Afgelopen donderdag was het 98 jaar geleden dat Mata Hari werd gefusilleerd. Door de Fransen werd zij tot de dood veroordeeld, omdat zij als spion beschouwd werd. Wiens spion ze dan was? Het dossier over haar rechtszaak komt over twee jaar, honderd jaar na haar dood, vrij. Misschien hadden de Fransen het bij het rechte eind, en spioneerde ze voor de Duitsers in plaats van de Fransen – misschien ligt het verhaal wel helemaal anders, en is het mysterie groter dan we verwachten. En wat doet het er eigenlijk toe, het is bijna honderd jaar geleden. Is het niet meer dan het oplossen van een mysterie?

Het effect van Mata Hari doet ons weinig. Vandaag de dag denken veel Leeuwarders bij Mata Hari eerder aan de bloemenzaak of de verschrikkelijk brand, die vreemd genoeg exact twee jaar geleden plaatsvond bij het beeld van Mata Hari. Of het Mata Hariplein, waar in het kader van de LGBT-gemeenschap een regenboogtrap geplaatst wordt. Is dit een hint? Zal je zien, dat in 2017 bekendgemaakt wordt dat Mata Hari transgender was. Dat zou pas een mysterie oplossen.

Zonder gekkigheid, lijkt Mata Hari me een topwijf. Ze zal ongetwijfeld wat uitgemaakt hebben maar, niet minder belangrijk, ze dopte gewoon haar eigen boontjes, zoals het een bijdetijdse dame betaamt. Mata Hari, Margaretha Geertruida Zelle, nam het heft in eigen handen en begon op haar negentwintigste nog eens met een carrière  als danseres – wat mij de hoop geeft in de komende vijf jaar ook nog wel ergens te komen, al is het niet als exotisch danseres. Ze was een sterke vrouw, en modern voor haar tijd.

Moet je je voorstellen, dat over honderd jaar bekend wordt gemaakt dat Kim Kardashian al die tijd een spionne is geweest. Dat ze door Donald Trump is ingeschakeld om Kanye’s kwetsbaarheden te achterhalen, voor wanneer ze in 2020 tegen elkaar strijden in de race naar het presidentschap. Kim, als voluptueuze, zelfstandige zakenvrouw licht Donald, die op zijn vierenzeventigste nauwelijks meer zijn toupet op de plaats kan houden, in over alles wat Kanye bekokstooft.

Of Carla Bruni, de veel te mooie vrouw van de voormalig president van Frankrijk, blijkt over honderd jaar altijd hand-in-hand te hebben gelopen met Angela Merkel. Blijkt over een eeuw opeens dat ze samen de fundering van een roerige 21e eeuw hebben gelegd, en verantwoordelijk zijn voor alle extremistische bewegingen. ISIS komt uit Duitsland – het is de Tweede Wereld oorlog all over again (ook wel de Derde Wereldoorlog genoemd).

Maar of al deze informatie over honderd jaar er nog wat toe doet, dat denk ik niet. Kijk, als we daar nu achter zouden komen, zouden we een hartig woordje met de bekendste Kardashian kunnen spreken, of Angela en Carla even op het matje roepen. Maar Mata Hari, triest als het is, voegt anno 2015 niets meer aan Leeuwarden of de wereld toe dan het boegbeeld te zijn voor moderne vrouwen. Een voorbeeld voor een Kim Kardashian – trots mogen zijn op je lichaam, en het gebruiken om wat toe te voegen aan de wereldgeschiedenis, of dat nou spionagepraktijken of sekstapes zijn.