Magnus: het verhaal van een ongewone sportheld

In Films, Recensie by Werner Cazemier

Door Werner Cazemier

Magnus-660x380
[wp-review id=”6300″] Hij wordt de Mozart van het schaken genoemd, maar Magnus Carlsen is eigenlijk een eenvoudige jongen uit Noorwegen. Hij is de hoofdpersoon in het verhaal over hoe een introverte jongen uitgroeide tot een ongewone sportheld van deze tijd. In de documentaire Magnus proberen de makers een licht te laten schijnen op het mysterie achter dit wonderkind. Een intrigerende geschiedenis over de één-na-jongste wereldkampioen schaken ooit, die zowel voor schakers als leken interessant is.

Magnus

Een grote mensenmassa wordt aan de kant geduwd door agenten en beveiligers als hij eraan komt lopen. Je zou zeggen: klaar om in de boksring te stappen voor het gevecht van zijn leven. Omringd door fans en fotografen loopt een jongeman met een afwezige blik naar zijn plek. Gescheiden door een glazenwand van de fotografen wacht hij gespannen op zijn tegenstander. Hij is nog maar 22 en weet dat hij geschiedenis kan schrijven. Kan hij met die druk omgaan? Wat speelt er af in het hoofd van Magnus? Gaat het hem lukken in zijn eerste poging om wereldkampioen te worden?

De documentaire neemt ons eerst terug naar de kinderjaren van Magnus. Zijn ouders legden alles van de jeugd van Magnus en zijn zussen op film vast. Wie een saaie documentaire verwacht heeft het mis: de nog kleine Magnus laat op de film een jongen zien die enorm vastberaden is in wat hij doet. Al vanaf jonge leeftijd blijkt hij een talent te hebben voor schaken. Zijn introverte persoon maakt het lastig om erachter te komen wat hem nu echt bezig houdt, zelfs zijn familie weet niet wat zich afspeelt in zijn hoofd. Wanneer je echter de blik in zijn ogen ziet, dan voel je de passie branden. Hij heeft één doel: wereldkampioen worden.

Episch en inspirerend

Magnus is meer dan alleen een documentaire over de Mozart van het schaken. Het is het verhaal van het sulletje uit de klas dat zich weet te ontpoppen tot een sportheld van deze tijd. Terwijl wij op 13-jarige leeftijd een balletje aan het trappen waren, speelde hij zijn eerste wedstrijd tegen Kasparov, destijds wereldkampioen schaken. De druk op het wonderkind is enorm. Schaken is dan geen voetbal of basketbal, de spanning en euforie bij een zege of nederlaag zijn even sterk. Magnus is niet direct een must see maar een episch verhaal genoeg om toch eens te kijken. Het is een inspirerend verhaal van een jongen die gelooft in zijn droom en deze werkelijkheid wil maken.

Magnus is nog tot en met woensdag 1 januari te bekijken in Slieker Film