Liwwadder Flexplekken – de ranking

In Column, Inspiratie by Marit de Weerd

Door Marit de Weerd

Je kent het wel: je werkt een dagje thuis maar in plaats van noeste arbeid te verrichten, dwaal je af naar het opvouwen van de was, die waanzinnig interessante serie of spelen met je kat/hamster/kind. Of misschien ben je net als ik een zzp-er zonder vaste werkplek, maar vind je het fijn als je huis je ‘chillplek’ blijft en geen halfbakken kantoor wordt. In deze gevallen is het een uitkomst als je kunt uitwijken naar een zogenaamde FBF: Een Facilities Based Flexplek ©. ( Bestaat die term? Nee, die zuig ik net uit mijn duim. En ja,  ik hoop zo mee te dingen naar het Woord van het Jaar 2017.) In horeca-jungle van Leeuwarden zijn namelijk genoeg arbeidsvriendelijke cafeetjes te vinden, afhankelijk van aan welke ‘vibe’ en voorzieningen je behoefte hebt. Hieronder mijn favorieten op een rij.

 

Social office

Voor een kantoor-achtige sfeer en de ideale plek om mensen te kijken ga je naar het StadsStudieCentrum van de Bibliotheek Leeuwarden. Je vindt hier mensen van allerlei pluimage waarvan er altijd wel iemand verlegen zit om een praatje. Er zijn veel faciliteiten: gratis wifi, genoeg stopcontacten en je kunt er kopiëren, printen en scannen. Bij Coffee Central scoor je goeie koffie en lekkere tosti’s.
Minpunt: Qua sfeer is het allemaal een beetje kaal. O, en plassen kost 20 cent.

Creative vibes

Het is inmiddels zo’n beetje het hart van cultureel Leeuwarden aan het worden: Neushoorn. Ook als werkplek is het hier goed toeven. Wederom gratis wifi en stopcontacten zat. De relaxte sfeer maakt het café erg geschikt voor creatieve denkprocessen en sparringsessies. Ook een goede netwerkplek, vooral als je in de culturele sector zit. De soep en broodjes zijn top, vraag wel zelf even om de menukaart aan de bar.
Minpunt: De koffie komt in glazen en is niet heel overvloedig qua hoeveelheid.

Anonieme Allure

Als werkplek is het nog een redelijk goed bewaard geheim: Grandcafé Postplaza. Het monumentale pand heeft een fantastische filmset-achtige uitstraling, comfortabele stoelen en hoekjes waar je heerlijk ongezien kunt werken. De hoeveelheid koffie per kopje is zeer royaal en er werken opvallend veel goed uitziende mensen in de bediening.
Minpunt: Het is erg moeilijk om hier onopvallend je zelf meegebrachte boterhammetjes te nuttigen. Dus iets minder fijn voor je portemonnee.

Home is where the heart is

Is het een druilerige dag waarop je je er niet toe kunt zetten om aan de slag te gaan? Schaar je dan rond de grote tafel van Bagels en Beans. De geur van versgebakken appeltaart bezorgt je meteen een huiselijk gevoel en op de klanken van de jazzy achtergrondmuziek gaat werken véél beter. Tel daar de immer vriendelijke serveersters bij op en je hebt een prima plekje.
Minpunt: In het weekend veel ouders met kinderen of kakelende vriendinnenclubjes.

Uitstelgedrag?

Moet je eigenlijk van alles doen maar mag het niet te veel als werken voelen?  Dan zijn Doppio en  Douwe Egberts goede plekken om aan de ‘gemeenschapstafels’ te werken. Eigenlijk is er nèt niet genoeg ruimte en is er nèt iets te veel geroezemoes. Maar hé: je doet tenminste IETS.