Leukste winkel en winkelstraat!

In Actueel, Stadse Zaken by Pietrick Veenstra

Ben je actief op social media? Dan kan het bijna niet missen of je bent een oproep tegengekomen om te stemmen op de Nieuwe Oosterstraat. De Nieuwe Oosterstraat maakt kans op de titel van de organisatie NL Streets om uitgeroepen te worden tot de leukste winkelstraat van Nederland. Maar we kunnen dubbel stemmen, in de Nieuwe Oosterstraat is de winkel Priuw van Hielkje van der Molen in de race voor ‘Leukste Winkel’. Waarom is na de Kleine Kerkstraat – die de titel eerder al binnensleepte – nu de Nieuwe Oosterstraat de leukste?

Historische winkelstraat

De Nieuwe Oosterstraat, het klinkt nieuw, maar in Leeuwarden is dit een straat met een rijke detailhandelshistorie. Zowel jij als je oma hebben wellicht weleens schoenen gekocht bij Kamsma Schoenen. Al jaren een begrip in de straat, net als Slagerij Velstra. Wisten jullie dat groenteboer Van der Meulen gerund wordt door de derde generatie? Hiernaast zijn er natuurlijk veel winkels gekomen en gegaan. Een corsetterie zoals in de jaren ’50 zit er niet meer en drie slagers zijn tegenwoordig ook iets teveel van het goede.

De Overval

Op 8 december 1944 vond ‘De Overval’ plaats in de Blokhuispoort. De geweldloze bevrijding van verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring. De Nieuwe Oosterstraat speelde ook een rol. De overvallers beschikten over een luisterpost in de Nieuwe Oosterstraat. Zij konden hierdoor in het telefoonverkeer afluisteren en wanneer nodig verstoren. Hierdoor kon men het eerste “telefoongesprek” voeren met de melding dat er arrestanten in aantocht waren en ook het verwachte controletelefoontje beantwoorden in naam van het hoofdbureau. Zo werden de overvallers de Blokhuispoort binnengelaten.

Priuw

[meisje met flyers voor de NL Street Awards]

De winkel Priuw is in de running om leukste winkel te worden in dezelfde competitie. Dat betekent dat je twee keer kunt stemmen: op de straat én de winkel. Bij Priuw kun je terecht voor Friese streekproducten, van droge worst tot een Grutte Pier Tripel, meel van de molen tot vruchtensappen en jam. Je krijgt geheid trek als je in de winkel staat. Eigenaresse Hielkje van der Molen is vastbesloten om de competitie te winnen, ze is heel actief op Facebook en Twitter. Je kunt bij haar in de winkel stemmen, dan hoef je thuis alleen nog maar je e-mail te bevestigen. Doen hoor, anders telt je stem niet mee.

Bouwput en samenwerking

De Oosterstraat is best lang een bouwput geweest. De bouw van het Provinsjehûs, de bouw van appartementen en de nieuwe parkeergarage hebben de afgelopen jaren voor overlast gezorgd in de straat. De ondernemers zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze hebben de schouders eronder gezet en zijn activiteiten gaan organiseren in de Nieuwe Oosterstraat. In samenwerking met elkaar en de gemeente hebben ze de naar de kansen gekeken en de uitdagingen aangepakt. Dit is niet altijd gemakkelijk gegaan en kende zo z’n ups en downs. Samen bereik je meer, van straatinrichting en leegstand tot de openingstijden van de parkeergarage. De nominatie en het winnen van de titel beste winkelstraat en beste winkel zien ze als een kroon op het doorzettingsvermogen en de samenwerking.

Stemmen!

De Nieuwe Oosterstraat staat op dit moment 2e in de competitie van NL Streets. Ze kunnen dus nog wel een paar stemmen gebruiken. De Friese Streekwinkel Priuw staat 1e in het rijtje, maar nog wat extra stemmen om uit te lopen zijn heel erg welkom. Stemmen kan tot 10 maart 10.00 uur via deze link van NLStreet awards.