Vijversburg: dé plek om te wandelen, mijmeren en vertragen

In Inspiratie, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Op zo’n 30 fietsminuten van Leeuwarden ligt Natuur en Cultuurpark Vijversburg. Een goed idee voor een middagje wandelen, mijmeren en vertragen.

Terug in de geschiedenis

De geschiedenis van Vijversburg gaat terug 1528. In dat jaar legt stadhouder Georg Schenk van Toutenburg een buitenverblijf met mooie tuin aan. Vanwege de gunstige ligging vlakbij Leeuwarden koopt koopman Age Binses Looxma III het in 1808. Wanneer zijn dochter Baudina trouwt met arts Nicolaas Ypeij gaat het pasgetrouwde stel er wonen. Ze bouwen een groot nieuw huis en laten de tuin uitbreiden in landschappelijke stijl. Wanneer zowel Nicolaas als Baudina overlijden blijft hun enige, ongetrouwde zoon Age achter. Via zijn testament zorgt hij ervoor dat er een stichting wordt opgericht die onder andere de taak heeft het park en de villa te onderhouden. De kostbare porseleincollectie kun je zien in museum Princessehof.

Bos van Ypeij

Het historische deel van Vijversburg is in de volksmond bekend als het Bos van Ypeij. Een populaire bestemming voor een ‘sneinskuier’. De slingerpaadjes, de grot en de kluizenaarshut zijn tijdloos merk ik als ik hier met onze zoontjes van zeven en negen wandel.

Nieuwe parkdelen: samenwerking met kunstenaars en architecten

De afgelopen jaren is Vijversburg flink uitgebreid en zijn er nieuwe parkdelen bijgekomen. Onder de titel “get lost on the way home, finding ways in the nothingness” ontwierp de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger parkdeel Ooievaarsnest. Een kunstzinnig landschap vol verrassingen. Als inspiratiebron gebruikte hij de tuin die zijn oma had: spannend, veel fruit, geen paden en heel anders dan bij zijn klasgenootjes. Neem de gekleurde hangmatten. Hier zou je toch best een nachtje in willen slapen? Net als in die mooie boomhut trouwens.


De samenwerking met LOLA Landscape Architects zorgde voor parkdeel Frylân en Dwaalster. In Frylân is het waterlabyrint een spannende attractie voor kinderen. Dwaalster heeft grote hagen in de vorm van een ster. Het is een soort labyrint met tussendoor ruimte voor een bloementuin of expositie. Park Vijversburg heeft een eigen collectie beeldende kunst. De beelden kom je vanzelf tegen al ronddwalend door het park.

De hele entourage nodigt uit tot dwalen, mijmeren en vertragen. Niks fijner dan dat toch in je zomervakantie?

Natuur en Cultuurpark Vijversburg, Swarteweisein 2, Tytsjerk. Het park is het hele jaar dagelijks open van 8:00 tot 18:00. Op zondagen is de theesalon geopend. Kijk voor meer informatie op www.vijversburg.nl.

ALWIEN DE BOER