Blote Voeten in het Gras

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

Normaal gesproken is ‘het weer’ zo’n onderwerp dat je, als het even kan, alleen aansnijdt in ongemakkelijke situaties met mensen die je niet kent (of denkt niet te kennen), maar waarmee je toch een gesprek gaande moet zien te houden. Omdat ze nu eenmaal naast je zijn gaan zitten op een feestje, of omdat je bij ze in de lift staat. Of omdat ze ineens ‘Hey, hoe is het?’ aan je vragen en een serieus vervolg op die interactie verwachten, terwijl jij je koortsachtig zit af te vragen of je hem/haar überhaupt ooit eerder hebt ontmoet, en zo ja, waar. Op die momenten is praten over het weer soms je enige uitvlucht. Al weet je – zodra je iets zegt in de trant van ‘Ja, goed, lekker weer wel’ – heus wel dat het nergens op slaat en dat de awkwardness waarschijnlijk van je gezicht druipt.

Vandaag voel ik geenszins de drang een uitvlucht te zoeken, maar wil ik het toch even over het weer hebben. Want. Want! Het wordt ein-de-lijk lente! En zodra de temperatuur de aangename hoogte van 18 graden Celsius belooft te bereiken, gebeurt bij mij het volgende (niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde):

1. Ik jubel dat ik eindelijk bijna ‘met zonder jas’ aan naar buiten kan, maar toch in elk geval zonder wínterjas.

2. Ik ga driftig op zoek naar een paar nieuwe sandalen. Die van vorig jaar zijn heus nog prima, maar zo heeft een mens wat te kiezen. En als ik dan toch bezig ben kan ik ook best een nieuwe korte broek uitzoeken. En wat t-shirts. En kunnen we al in bikini?

3. Ik plan de eerste picknick van het jaar. Wijt het aan het mijn innerlijke hippie: weinig maakt me zo gelukkig als lekker buiten eten.

Bij gebrek aan eigen tuin vindt nummer 3 meestal plaats ergens op de kade dichtbij ons huis of anders in de Prinsentuin. Waar dan ook: picknicken vind ik echt het einde. Zon op je hoofd, blote voeten in het gras en een eenvoudige salade of juist een mand vol lekker eten om de rest van de dag mee door te komen. Met een beetje mazzel pingelt er iemand in de buurt een lekker deuntje op een gitaar en om het extra vrolijk te maken maak je een flinke kan vol witte sangria. Proost. Op de lente!

WITTE SANGRIA MET LIMONCELLOProcessed with VSCOcam with 4 preset

(voor 750 ml)

  • 0,5 liter droge witte wijn
  • 50 ml limoncello
  • 0,2 liter ginger ale
  • partjes appel, aardbei en citroen
  • eventueel ijsblokjes

– Meng alle ingrediënten en zet een paar uur in de koelkast. Voeg eventueel vlak voor serveren de ijsblokjes toe.

Ook leuk: de Memmedei Picknick, georganiseerd door Hoofdstad van de Smaak en Lekker Landschap. Op 10 mei – Moederdag dus – stap je ’s ochtends in Leeuwarden op je fiets voor een mooie tocht richting Martenastate in Cornjum, waar een mand vol lekkernijen voor je klaarstaat. Uiteraard met producten uit eigen regio. Aanmelden doe je hier.


Femke (37) en Sanne (30), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.