Groene Dromen in Leeuwarden

In Actueel, Evenementen by Werner Cazemier

[Foto boven: Leeuwarder stadstuin Âsum]

“Oplosthee is voor mensen die graag een suikerklontje in de thee hebben en er is vraag naar een makkelijk te maken product.” Terwijl ik mijn ontbijtje eet, lees ik op de site van Radio1 verbaasd de respons van Zonnatura op de vraag waarom er zoveel suiker in hun ‘gezonde’ oplosthee zit. Voor 91,3% bestaat de oplosthee Rooibos uit suiker. “Anders is oplosthee niet te maken”, aldus de producent. Het maken van een normale kop thee met suiker is blijkbaar rocket science geworden, waar oplosthee de verlossing moet bieden.

Goed of slecht?

Enigszins vermaakt en ook wel weer bezorgd lees ik verder hoe de producent en zijn marketingafdeling hun ‘verantwoorde’ product verdedigen. Jawel, ‘wij vragen natuurlijk zelf om zo’n suikerbommetje’. Uit het artikel blijkt dat ze vinden dat ze hun best doen om het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Uit nieuwsgierigheid kijk ik op de site van Zonnatura naar de overige ingrediënten. Naast de vele suikers bevat het product soja. Heel belangrijk natuurlijk: soja in je thee. Nu weet ik dat soja vaak wordt gebruikt om twee ingrediënten te binden, maar praten we hier überhaupt nog over een simpele thee?

Het is druk op het internet met dergelijke discussies. E-nummers zijn slecht, of toch niet. Zijn ze slecht? Naar mijn mening ja en nee, afhankelijk van welke je hebt en hoeveel je er van binnenkrijgt. Je weet alleen vaak niet wat je binnen krijgt. Blindelings gooi je soms pakjes in de winkelmand, zonder je af te vragen wat er eigenlijk in zit. Soms zaken die nare consequenties hebben: zieker, dikker, futloos, ADHD, depressie, broodbuik, hoge bloeddruk, diabetes, kanker. De zorgkosten rijzen de pan uit en er wordt steen en been geklaagd over dat vervelende eigen risico. Terwijl de oplossing heel dichtbij huis kan zijn: je voeding.

De verleiding en de groenteboer

De grootste medicijnkast staat gewoon tussen al die verleidingen van suikers en E-nummers in de supermarkt. De groenteboer! Helaas zijn we ook over de echte natuurlijke producten de controle kwijt. Die glanzende appels glimmen niet vanzelf zo. Hoewel vrij onschuldig, zal menig veganist toch balen dat hun appel bespoten is met schellak, beter bekend als E904: een product gemaakt uit luizenafscheiding om hem zo mooi te laten glimmen. Zo is een appel zelfs niet echt diervrij.

Waar het op neerkomt is dat we niet meer weten wat er met ons eten gebeurt voordat het achter onze kiezen belandt. Na zelf een paar jaar in de voedingsindustrie gewerkt te hebben, weet ik inmiddels dat veel bedrijven er alles aan doen om ons op een goedkope manier ‘verslaafd’ te krijgen om hun omzet te pushen. Suiker is er slechts één van. Een best treurige conclusie.

Bouwen aan je eigen medicijnkast

Dus wat als we onze eigen medicijnkast kunnen maken? Dat zou een geweldige oplossing zijn. Maar hoe dan? Veel groenruimtes zijn er niet in de stad en je balkon op het oosten is ook geen walhalla voor je aardbeienplant. Naarstig zit ik te wachten tot het eerste groene sprietje van mijn vers gezaaide aardbeienplant in de vensterbank groeit. Eigenlijk weet ik zelf ook maar weinig van het verbouwen van groente en fruit.

Gelukkig waait er een frisse wind door de stad en zijn er verschillende groene initiatieven gestart. De vele ideeën en initiatieven om ons stadje wat groener te maken beginnen zich te verenigen. Zo is er regelmatig het Groencafé in Neushoorn waar de mensen achter de initiatieven samenkomen en ervaringen uitwisselen. Zo werd in de laatste editie bijvoorbeeld door Grienskip ‘Positivitea’ gepresenteerd: ecologisch en lokaal geteelde thee voor Leeuwarden 2018.

De Groene Droom

Deze woensdag volgt het MeetUp-Café ‘Leef je Groene Droom’, geïnspireerd op de tegenlichtuitzending van 2 april. De bijeenkomst vanavond gaat over een groot stadslandbouwproject dat mensen zoekt die willen leren over stadslandbouw en willen meehelpen om dit grote project van de grond te krijgen. Lekker wroeten in de aarde, met je neus in de buitenlucht en een flinke dosis vitamine D van die gele knoepert terwijl je langzaam jouw medicijnkast ziet groeien voor het harde werk dat je hebt geleverd. 100% natuurlijk, 100% echt en alles binnen onze stad. Leef je Groene Droom is niet alleen opzoek naar mensen die buiten willen werken maar ook die op een andere manier geïnteresseerd zijn om een steentje bij te dragen aan een groener en gezonder Leeuwarden.

Wil je ook meedenken of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom dan vanavond om 20:30u naar het MeetUp-Café ‘Leef je Groene Droom’ in het Neushoorn Café!

Wat: Meetup Café Leef je groene droom
Waar: Neushoorncafé
Wanneer: Woensdag 26 april
Hoe laat: 20:30u

WERNER CAZEMIER