Lân fan taal en Explore the North presenteren Friese dichters op Schots festival

In Actueel, Evenementen by RedactieLeave a Comment

Het grote, internationale poëziefestival StAnza in Schotland is Going Dutch. Het festival richt zich dit jaar op Nederlandse, Friese en Vlaamse taal. Van woensdag 7 tot en met zondag 11 maart komen meer dan 90 dichters, filmmakers, muzikanten en acteurs samen in het kuststadje St Andrews. Daar inspireren zij elkaar en het publiek met hun werk. Ook Friesland laat van zich horen op het festival. Lân fan taal en Explore the North zenden twee Friese dichters naar St Andrews. Zij gaan daar intensief samenwerken met twee Schotse dichters.

Onder de noemer Translation Showcase vertalen de Friezen Geart Tigchelaar en Sigrid Kingma het werk van de Schotse dichters Rachel Plummer en Stewart Sanderson, en vice versa. Onder leiding van dichter Tsead Bruinja presenteren zij de resultaten van hun samenwerking aan het publiek en gaan ze in gesprek over het vertaalproces. Hoe vertaal je een Fries gedicht – via het Engels – naar het Schots, zonder afbreuk te doen aan betekenis, vorm en ritme? Wat hebben deze twee minderheidstalen gemeen, en welke woorden zorgen juist voor moeilijkheden bij het vertalen?

Wanneer Geart Tigchelaar tijdens zijn verblijf in Schotland even niet aan het schrijven is, fietst hij door St Andrews om verhalen op te halen. Dit doet hij in het kader van de enorme fietstocht die hij vier jaar lang maakt voor het goede doel: de stichting Cycling out of Poverty. Geart won de Douwe Tammingaprijs voor zijn poëziedebuut en in 2017 de Obe Postmaprijs voor zijn vertaalwerk. Sigrid Kingma combineert dans en muziek met poëzie. Haar werk gaat voornamelijk over nieuwe massamedia, gaming, wetenschap en nostalgie. Voor de Translation Showcase worden twee van haar recent geschreven stukken vertaald.

Over StAnza

StAnza is een van de bekendste en drukbezochtste literatuurfestivals van Europa. Er komen duizenden bezoekers op af. Op de komende, 21e editie van het festival staan grote, internationale namen geprogrammeerd naast lokaal talent. Onder de Nederlandse dichters vinden we onder anderen Lies van Gasse, Tonnus Oosterhoff en Ester Naomi Perquin, die afgelopen najaar nog te bewonderen op Explore the North. Ook de Friese dichter Tsead Bruinja levert een grote bijdrage aan het festival. De projectie ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’, die hij voor Lân fan taal heeft gemaakt, wordt momenteel nog iedere donderdag tot en met zondag op de Oldehove vertoond.

Het Going Dutch-programma op StAnza wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade.

Over Lân fan taal & Explore the North

Lân fan taal is een vrijstaat voor álle talen van de wereld, waarin alle talen gelijk zijn en taal grenzeloos is. Lân fan taal en Explore the North organiseren in 2018 het hele jaar door activiteiten rondom taal en meertaligheid. Zo lopen bezoekers iedere derde donderdag van de maand met een gids door de binnenstad van Leeuwarden tijdens de Taaltoer en vinden er een aantal minifestivals plaats, waarvan de eerstvolgende in het weekend van 13, 14 en 15 april.