Evacuatie van Friesland

In Kunst & Cultuur by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Stel: we moeten evacueren. Nee, stel: we wíllen evacueren, met heel provincie Friesland, in één keer. Hoe evacueer je 6.5 ton mensen?

Het is aanleiding voor Adri Schokker en Arne Hendriks voor het kunstproject Evacuate: een speculatief onderzoek naar het fenomeen van de volksverhuizing. Vanavond presenteren ze het evacuatieplan met een kleurrijke expositie en live-muziek aan de Kleine Hoogstraat 6 in de binnenstad.

Het wekt m’n nieuwsgierigheid als Daan Bandringa me bericht over een evacuatieplan voor Friesland. Daan is betrokken bij Evacuate via de Academie voor Popcultuur en maakt onder andere samen met Cas Miltenburg een fotocollage van mensen die in een uur hun koffers pakken om te evacueren. Wat nemen ze dan mee?

Adri Schokker aan het werk

Adri Schokker aan het werk

Benieuwd naar de plannen, besluit ik op de koffie te gaan. Op de Kleine Hoogstraat 6 is het een aardige bende. ”We zijn net geëvacueerd,” grapt Daan, omdat ze net de expositie hebben verhuisd naar dit adres. Even later komt kunstenaar en één van de initiatiefnemers Adri Schokker binnen en vertelt me over de aanleiding voor een evacuatieplan.

Adri: ”De mens trekt al eeuwenlang van plaats naar plaats. Ook nu zie je de verstedelijking: mensen trekken naar de stad en er ontstaan zogeheten ‘spookdorpen’. Wat maakt een andere plek aantrekkelijk? Wat neem je mee? Waar hecht je waarde aan? Wat laat je achter? Door dit fenomeen tot in het extreme te trekken met een hele volksverhuizing zet je er een andere loep op.”

Hoe pak je zo’n onderzoek dan aan? Adri: ”We hebben mensen gevraagd wat ze dan het liefst zouden meenemen; welke herinneringen, welke gebouwen, maar ook welke recepten voor onderweg. Die recepten gebruiken we vanavond weer; we serveren evacuate-tapas! Doel is ook vanavond om met elkaar in dialoog te gaan. Waarom zou je weg willen? Waarheen? Wat moet de eindbestemming worden en waarom?’’

Daan vult aan: ‘’Ik vertelde m’n oma over het project vanochtend en zij zei: ‘Ja, maar ik wil helemaal niet weg hier. Wat doe je dan met mij?’ Tja, wat doe je met de mensen die achter willen blijven?’’

Evacuate is een onderdeel van het Media Art Festival samen met de Academie voor Popcultuur en de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam.

‘’In Amsterdam doen ze hetzelfde project,’ vertelt Adri. ”Met hen communiceren we wat hun bevindingen zijn. Dat maakt het ook weer interessant. We hebben bijvoorbeeld ook nagedacht over hoe te communiceren met elkaar tijdens de reis. Gewoon ouderwets met de radio! Maar wat wordt dan de voertaal? Nederlands? Fries? Engels? Ik ben benieuwd hoe Amsterdam daar onder andere over denkt.”

Wat verbijsterd kijk ik hem aan en draai me vervolgens om naar de grote wereldkaart op de muur.IMG_2896

  • ‘We wíllen evacueren…? Niet vanwege één of andere ramp, maar omdat we dus collectief Friesland zat zijn..?’
  • ‘Ja!’
  • ‘En dat moet dan met 450 cruiseschepen vanaf de Afsluitdijk?’
  • ‘Ja, dat leek ons wel het meest praktisch.’
  • ‘Waarheen dan?’
  • ‘Dat moeten we nog bedenken.’
  • ‘En wat als iedereen ergens anders heen wil?’
  • ‘Dat kan.’
  • ‘Ja, maar… Hoeveel skûtjes hebben we hier niet? Platbodems? Dat is toch veel handiger dan met 1500 man per cruiseschip? Dan vertrek je gewoon met een vloot en ergens zeg je: ‘Jongens, wij gaan naar Zweden!’ ‘Ok! Wij moeten nog even verder naar Australië!’

Voor ik het door heb zit ik al in een dialoog. Wat verontschuldigend kijk ik Adri aan. ‘Goed. Het belooft inderdaad wel een bijzondere avond, geloof ik.’

Meedenken? Vanmiddag van 16:00u tot 19:00u kan je terecht in Kleine Hoogstraat 6 voor de expositie, hapjes en drankjes en een vernuftig dialoog over het evacueren van een provincie. Meer informatie lees je hierrr!