Kunst aan de Haven 2015

Redactie Beleven, Evenementen

Zaterdag 6 en zondag 7 juni zover: Kunst aan Haven 2015, de eerste kunstmanifestatie in de Leeuwarder binnenstad, waarbij de cultuurhistorische band tussen water en land met kunst wordt uitgedrukt. Komend weekend vertonen maar liefst 45 professionele kunstenaars en artiesten hun werken op 22 unieke locaties langs 1 kilometer haven. Allen geïnspireerd door het thema Reizen; de haven als begin- en eindpunt van een reis.

Veelzijdig programma

Een groot aantal monumentale panden en historische schepen vormt het decor voor Kunst aan de Haven 2015 met exposities van onder andere Marijke Sjollema- schilderen, Gerrit Terpstra – sculpturen en Dolph Kessler – fotografie. De Friese kunstenaars hebben hun erkenning wel verdiend. Zo staat werk van Wynolt Visser in het Fries Museum, is Tryntsje Nauta genomineerd voor de Vredeman de Vries Prijs 2015 en exposeren Kaneli&Smit momenteel in Museum Belvedère.

Muziek

Peter Beets

In Stadsschouwburg De Harmonie is een dagvullend programma met singer-songwriters in het theatercafé. Op zondag speelt de 40-koppige Northern European Jazz Orchestra met Peter Beets in de Aegon zaal én in de Bentacera zaal spelen nog eens 4 bands. Een speciale belevenis zijn de optreden van Friese dichters op het dek van schepen. En welluidende namen komen langs, zoals Peter van Lier, winnaar van de Jan Campert-prijs en Eeltsje Hettinga die op shortlist van de Gysbert Japicxprijs 2013 stond. Dat poëzie en muziek elkaar prachtig aanvullen blijkt wel bij de optredens van Sytse Jansma met soundscapes en Remco Kuiper met gitaar.

Friese taal

Een speciale belevenis zijn de optreden van Friese dichters op het dek van schepen. En welluidende namen komen langs, zoals Peter van Lier, winnaar van de Jan Campert-prijs en Eeltsje Hettinga die op shortlist van de Gysbert Japicxprijs 2013 stond. Dat poëzie en muziek elkaar prachtig aanvullen blijkt wel bij de optredens van Sytse Jansma met soundscapes en Remco Kuiper met gitaar.

Kruisbestuivingen

Kees & Lotte Middendorp

Kees & Lotte Middendorp

Kunst aan de Haven brengt unieke samenwerkingen op gang. Zo exposeert Lotte Middendorp haar media art en verhaalt haar vader Kees Middendorp zijn reis langs de Friese grenzen. De winnaars van het solisten concours Klank fan Fryslân ontvangen als extra prijs een optreden tijdens Kunst aan de Haven. Het Historisch Centrum Leeuwarden vertoont twee films met beelden uit vervlogen tijden toen de Willemskade nog een bruisend handel via scheepsvaart had. Helemaal in stijl van het thema ‘Tussen elke haven ligt een reis’ is het ontspannend boottochtje door de Museumhaven met de opstapplaatsen bij het Theatercafé De Harmonie en ARK Fryslân.

Op het water

Helemaal in stijl van het thema ‘Tussen elke haven ligt een reis’ is het ontspannend boottochtje door de Museumhaven met de opstapplaatsen bij het Theatercafé De Harmonie en ARK Fryslân. Kortom, Kunst aan de Haven is een weekend lang volop genieten van hedendaagse kunst en muziek in een cultuurhistorische omgeving.

Informatie over het volledige programma is te vinden op hun website en tijdens het weekend van 6 en 7 juni op alle locaties. Beide dagen loopt het programma van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Ben jij erbij?