Koning op bezoek voor Maria Louise

In Beleven, Evenementen by Redactie

Koning Willem-Alexander brengt zaterdag 20 juni een bezoek aan Nassaustad Leeuwarden: de plek waar 250 jaar geleden zijn voorouder Maria Louise van Hessen-Kassel overleed. In het kader van het Maria Louise Jaar onthult hij een vorstelijke muurschildering. Later die middag reikt hij de Gouden Zweep (de Gouden Swipe) uit aan de winnaar van de traditionele harddraverij op het Wilhelminaplein.

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. In Friesland wordt nog altijd met veel liefde gesproken over de stammoeder van ons huidige Koningshuis. Friesland eert het werk en leven van deze sterke vrouw daarom met een themajaar. Nassaustad Leeuwarden speelt hierin een centrale rol.

ljmarie

Kunstenaar L.J. van Tuinen aan het werk

Vorstelijke streetart muurschildering

Vlakbij het Princessehof, het voormalige paleis van Maria Louise, onthult Koning Willem-Alexander om 14.00 uur, Heer Ivostraatje (Oldehoofsterkerkhof) een vorstelijke streetart muurschildering van ruim 50 vierkante meter, gemaakt door kunstenaars L.J. van Tuinen en Roy Schreuder. Onder het toeziend oog van de betrokken kunstenaars openbaart de Koning het portret van Maria Louise en haar man, stadhouder Johan Willem Friso. Hierin zijn de portretten verwerkt van de huidige tien regerende vorsten van Europa, waaronder Koning Willem-Alexander. Zij zijn alle nazaten van Maria Louise. Meer zien? Check hier de timelapse.

Harddraverij om de Gouden Zweep

Harddraverij-foto-Karin-Sevink

Harddraverij. Foto: Karin Sevink

Kroon op het Koninklijk bezoek is de traditionele harddraverij op het Wilhelminaplein. Hier strijden Friese Paarden en hun ruiters op de korte baan om de Gouden Swipe. De Koning overhandigt de felbegeerde zweep aan de winnaar. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn voorouders de Koningen Willem I, II en III en de Koninginnen Emma en Wilhelmina. Willem I reikte in 1823 de allereerste koninklijke Gouden Zweep in Leeuwarden uit. De harddraverij start om 13.30 uur, prijsuitreiking is om 15.20 uur.

Over het Maria Louise Jaar

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Nog altijd spreekt haar verhaal tot de verbeelding: de jonge weduwe die uitgroeit tot lieveling van het volk, tot stammoeder van ons koningshuis, zelfs van vorstelijk Europa. Friesland eert het werk en leven van deze sterke vrouw met een themajaar. Van historische harddraverij tot reizende fototentoonstelling, van stadswandeling tot jeugdvoorstelling. Naast Nassau-stad Leeuwarden zijn Oranjewoud en Ameland, geliefde plekken van Maria Louise, een jaar lang decor voor diverse activiteiten. Meer weten? Check hier de website.