Klassiekers geïnspireerd op Alma Tadema te zien in Slieker Film

In Beleven, Films by Redactie

In het Fries Museum is momenteel het werk van kunstenaar Alma Tadema te zien. Het zijn schilderwerken met ‘verleidelijke Romeinse vrouwen gesluierd in fijne gewaden tegen dromerige vergezichten, mijmerende geliefden op bijna doorschijnend marmeren bankjes’. Alma Tadema verbeeldde als eerste de klassieke oudheid. Hij verbeeldde de oudheid zelfs zo mooi en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms. En ál deze films zijn de komende tijd in Slieker te zien! Met échte klassiekers zoals Ben-Hur uit 1959, maar ook de spektakelfilm Gladiator uit 2000. Dat wordt lekker naar de bios deze winter!

 

 

Quo Vadis (1951) – vrijdag 4 november 19:00u

De film speelt zich af in het Rome van de jaren 64-68 na Christus en gaat over de waanzin, decadentie en corruptie van keizer Nero en zijn hof, die leidt tot de Brand van Rome en de vervolging van de christenen.

The Ten Commandments (1956) – vrijdag 18 november om 19:00u en woensdag 23 november om 14:00u

Deze epische film van Cecil B. DeMille volgt het verhaal uit het Bijbelboek Exodus over de geboorte van Mozes, zijn jeugd aan het hof van de farao, zijn leiderschap in de verlossing uit de slavernij en uittocht uit Egypte van het Joodse volk, de ontvangst van de Tien Geboden en zijn opvolging door Jozua.

Ben-Hur (1959) – vrijdag 2 december om 19:00u en woensdag 7 december om 14:00u

Wanneer de Joodse prins Judah Ben-Hur wordt verraden door zijn Romeinse vriend Messala en als slaaf op de galeien wordt tewerkgesteld, herwint hij zijn vrijheid en neemt wraak tijdens een spectaculaire race met vierspannen. Deze film werd een groot succes en won een recordaantal van elf Academy Awards (Oscars).

The Fall of the Roman Empire (1964) – vrijdag 16 december om 19:00u en woensdag 21 december om 14:30u

Amerikaanse sandalenfilm van Anthony Mann. Keizer Marcus Aurelius zal spoedig sterven en besluit zijn boosaardige zoon Commodus te onterven. In plaats daarvan zal diens halfbroer Livius keizer worden. Enkele hoogwaardigheidsbekleders vrezen voor hun ambt onder het keizerschap van Livius en willen de keizer vermoorden, voordat hij zijn testament kan bekrachtigen.

Gladiator (2000) – vrijdag 30 december om 19:00u en woensdag 4 januari om 14:30u

Gladiator vertelt een fictief verhaal geïnspireerd op keizer Commodus en zijn vader Marcus Aurelius. Keizer Antonius Marcus Aurelius heeft zijn opvolger gekozen: generaal Maximus. De zoon van de keizer, Commodus, weet dit en laat de generaal en zijn gezin na de dood van zijn vader direct vermoorden. Maximus overleeft echter de aanslag en ontsnapt. Na allerlei avontuern wordt hij gladiator en zweert wraak op Commodus. De film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er uiteindelijk vijf, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste geluid.

Pompeii (2014) – woensdag 11 januari om 14:30u en vrijdag 20 januari om 19:00u

Milo, een onbevreesde Keltische slaaf (Kit Harington), wordt naar Pompeï gestuurd om in de arena te vechten. Hij wordt verliefd op Cassia, de beeldschone dochter van de stadsbestuurder. Hun liefde lijkt gedoemd te mislukken, want ze is al uitgehuwelijkt aan de sluwe en wrede senator Corvus. Als de vulkaan begint te spuwen proberen Milo en Cassia de stad op tijd te verlaten.

Exodus: Gods & Kings (2014) – woensdag 25 januari om 14:30u en vrijdag 3 februari om 19:00u

Bijbels epos van Ridley Scott met Christian Bale. Mozes groeit op aan het Egyptische hof, waar hij Ramses als een broer beschouwt. Maar zodra deze farao wordt en Mozes ontdekt dat hij van Joodse afkomst is, groeien ze uit elkaar. Mozes komt in opstand en neemt meer dan een half miljoen slaven mee op een legendarische ontsnapping uit het door plagen geteisterde Egypte.