Klassiek (NNO!), poëzie, literatuur en véél voor muziekliefhebbers op Explore the North

Redactie Beleven, Evenementen

De volgende muzikanten, schrijvers en projecten zijn toegevoegd aan het programma van Explore the North 2017: een exclusief optreden van drie topsolisten van het Noord Nederlands Orkest, Asteriks in Residence: Jack Bottleneck, de Q&A Hoe schrijf ik een boek?, Will Samson (UK), Ssing Ssing (KOR), Kim Janssen (NL), Lloyd Williams (UK), SUMIE (ZWE), La Jungle (BE), Fenster (DE), Statue, Elmar Kuiper, Kasper Peters, Nhung Dam: Duizend Vaders en de Friese acts BlackboxRed vs. Frankfurd, Hilbrandt feat. Roelie Vuitton, Woe Blind Birds en Willie Darktrousers & De Splinters.

Noord Nederlands Orkest: Metamorphoses

Speciaal voor Explore the North brengt het Noord Nederlands Orkest drie topsolisten naar de Westerkerk met Metamorphoses. Het zijn vijf karakteristieke solowerken die weinig uitgevoerd worden door de extreme moeilijkheid: de componisten ervan forceren de solisten om het uiterste uit hun instrument te halen. De stukken die de solisten spelen zijn:

Soft Song van Ton Bruynel, gespeeld door Justine Gerretsen, hobo
3 Metamorphoses (uit: 6 Metamorphoses) van Benjamin Britten, gespeeld door Justine Gerretsen
Ballade uit Sonate no.3 van Eugène Ysaÿe, gespeeld door Eeva Koskinen, viool
Chaconne van Johann Sebastian Bach, gespeeld door Eeva Koskinen, viool
In Freundschaft van Karl Heinz Stockhausen, gespeeld door Hanka Clout, klarinet

Asteriks in Residence: Jack Bottleneck

De Friese Jack Bottleneck speelt blues, roots, folk en Americana. Bottleneck verblijft voorafgaand aan Explore the North een aantal dagen in de oude gevangenis de Blokhuispoort, samen met een artiest uit Liverpool. Het resultaat dat uit deze residentie voortkomt is voor het eerst én voor het laatst te bewonderen op Explore the North. Asteriks in Residence wordt georganiseerd door Podium Asteriks, in samenwerking met De Popfabryk, en verbindt lokale en internationale artiesten met elkaar.

Hoe schrijf ik een boek?

De schrijvers Joost Baars, Sander Kok en Esther Sprikkelman vertellen in de Q&A Hoe schrijf ik een boek? over het schrijverschap, inspiratiebronnen, struikelblokken en meer. Deze schrijvers debuteerden alledrie dit jaar. Dit project is in samenwerking met het Letterenfonds speciaal voor Explore the North geproduceerd.

Van glamrock tot rauwe folk

Will Samson speelt samen met visual artist Yann (bekend van samenwerkingen met Jamie Lidell en Illuminine) speciaal voor Explore the North een audiovisuele show. Met de komst van het Koreaanse Ssing Ssing staat bezoekers glamrockfolk in drag te wachten. Kim Janssen speelt, samen met zes bandleden, zijn magistrale pop met koortjes, strijkers en blazers in de Doopsgezinde Kerk. Met enkel zijn stem en haarfijne gitaarspel vertolkt Lloyd Williams een live performance die gedragen wordt door herkenbare, rauwe folk en tekstuele finesse. Het Belgische duo La Jungle speelt een razende mengeling van kraut, noise en mathrock. De psychedelische pop band Fenster gooit een bak chorus over hun bas, gitaren en analoge synthesizers en speelt echoënde, minimalistische jams, met surfy en trippy invloeden. Statue, een band bestaande uit een drummer, bassist en vier gitaristen zorgt voor een epische wall of sound waarbinnen elke muzikant strak en gedisciplineerd zijn ding doet.

Elmar Kuiper, Kasper Peters, Nhung Dam: Duizend Vaders

Elmar Kuiper draagt voor met een verbluffend gevoel voor klank en ritme. Kasper Peters komt naar Explore the North met een speciaal voor het festival geproduceerde voorstelling Dozen vol woorden, dat als thema ‘nieuwe spreekwoorden’ heeft. Schrijver Nhung Dam komt naar Explore the North met haar theatervoorstelling (geregisseerd door Koos Terpstra) over Duizend Vaders. In de voorstelling komt de ontstaansgeschiedenis van het gelijknamige boek en haar leven in Groningen aan het licht.

Fries talent op de planken

Explore the North stimuleert lokaal talent. De speciaal voor het festival ontwikkelde show van BlackboxRed vs. Frankfurd begint met verpletterende grunge van Leeuwardens duo BlackboxRed en eindigen met een live-mix van ambient, techno en pop van Frankfurd uit Sneek. Hilbrandt komt met een ronkende, dansbare en met synthesizers geladen show, de band werkt voor Explore the North samen met de Groningse rapper, zanger en ontwerper Roelie Vuitton. Woe Blind Birds speelt Φ (‘phi’): een voor Explore the North ontwikkelde show samen met Groninger schrijver en filosofie-alumnus Harm ten Napel. Onder begeleiding van poëzie, schurende mix van gitaren, drums, synths en atmosferische doch doordringende vocalen en een grootse lichtshow verandert de kerk tijdens Φ in een commune voor de metamoderne mens. Willie Darktrousers & De Splinters spelen gruizige muziek vol autotune en fuzz. Willie Darktrousers is naast muzikant ook beeldend kunstenaar. Speciaal voor Explore the North benadrukt de band de ritualistische en religieuze kant van de muziek met een door de zanger aangeklede zaal.

Muziek en literatuur op prachtige locaties in Leeuwarden

Festival Explore the North benut de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers, muzikanten en andere performers uit alle windstreken. Bezoekers dwalen tijdens dit winterse weekend door de Noordelijke stad, met concerten en gedichten als gids. De vijfde editie van het festival vindt plaats op 24 en 25 november. Explore the North is in 2018 onderdeel van het hoofdprogramma van de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân.