Kandidaatstelling voor nieuwe nachtburgemeester geopend

In Actueel, Evenementen by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

In Leeuwarden mogen we een dag eerder al stemmen, maar dan voor de nieuwe nachtburgemeester van ús stadsje! Op dinsdagavond 14 maart, een dag voor de landelijke verkiezingen, wordt de nieuwe hoeder van de nacht verkozen. Mensen kunnen zich vanaf vandaag tot 24 februari kandidaat stellen voor het nachtburgemeesterschap. Op basis van publieke stemmen worden drie finalisten gekozen die 14 maart naar de nachtelijke titel kunnen dingen in Club Red. De jury, bestaand uit vertegenwoordigers van politie, gemeente, Koninklijke Horeca Nederland, binnenstadondernemers en studentenverenigingen, bepaalt samen met de publieksstemmen de uiteindelijke keuze.

De nachtburgemeester moet de brug slaan tussen het dag- en nachtleven, vindt de organisatie, dit jaar bestaand uit Jongeren en Politiek Fryslân samen met Suksawat en gemeente Leeuwarden. “Het betreft een spilfunctie, waarbij de nachtburgemeester de verbindende factor is tussen het uitgaansleven, de ondernemers – van horecaondernemers tot taxichauffeurs – en de politiek”, vertelt Liselot Jaspers Focks, die vanuit Suksawat betrokken is bij dit initiatief, “Het is dus niet alleen het regelmatig aanwezig zijn in het uitgaansleven, maar juist ook het verbinden en vertegenwoordigen.” Welke onderwerpen zouden hier dan bij aan bod kunnen komen? “Te denken valt aan sluitingstijden van de horeca, veiligheid voor mensen op straat en in het uitgaansleven tot het inbrengen van ideeën die het uitgaansleven in Leeuwarden kunnen verrijken.” Het is dus een vrij publieke functie, wat wordt er verwacht? “Iemand die dus vertegenwoordiger is en ook woordvoerder kan zijn, kan informeren over wat er speelt binnen het uitgaanspubliek en ondernemers. Als voorbeeld: Oelinda de Vries is nachtburgemeester in Groningen en zij maakt zich onder andere hard voor openbare toiletten op straat voor vrouwen, betere straatverlichting en veiligheid in het uitgaansleven wat betreft seksueel geweld. Maar ook de leuke dingen natuurlijk, iemand die een inspirator is, met een liefde voor het uitgaansleven en de stad.”

Vanuit JPF vertelt voorzitter Christopher Morgan geen kaders te willen stellen aan de nieuwe nachtburgemeester: “We vinden het vooral belangrijk dat de kandidaten laten zien waar ze voor staan en wat zij belangrijk vinden voor de stad. En dat kiezers niet alleen stemmen omdat het een goede vriend is – ook al zal dat ongetwijfeld gebeuren -, maar ook kijken naar wat de kandidaat te vertellen heeft en kan bijdragen.” Hij hoopt ook dat de verkiezingen voor het nachtburgemeesterschap jongeren motiveert om de dag erop – 15 maart – te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

In maart 2015 werd Age Dijkstra als nachtburgemeester verkozen en voorgedragen vanuit Jongeren en Politiek Fryslân (JPF). Na twee jaar vindt hij het tijd het stokje over te dragen aan iemand anders. Kandidaten kunnen zich opgeven tot 24 februari via www.nachtburgemeesterleeuwarden.nl. Via de Facebookpagina is het mogelijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

[Age Dijkstra, voormalig nachtburgemeester van Leeuwarden. Foto: Lucas Kemper]

Van 24 februari tot 1 maart volgt de publieksronde, waarbij iedereen kan stemmen op hun favoriete kandidaat via bovengenoemde website. Vanaf deze datum kunnen de kandidaten ook los met hun campagne en alle mogelijke middelen inzetten om mensen te motiveren op hen te stemmen. Op 1 maart worden de drie winnende kandidaten gepresenteerd. Deze hebben dan nog twee weken om hun plannen uit te werken en zich voor te bereiden op het publiek debat op 14 maart en aldaar hun ideeën en plannen te presenteren.

Op 14 maart vindt in Club Red de verkiezingsavond plaats. Hier presenteren de drie kandidaten nogmaals hun plannen aan het publiek en de jury, gevolgd door het debat. De jury, bestaand uit vertegenwoordigers van politie, gemeente, Koninklijke Horeca Nederland, binnenstadondernemers en studentenverenigingen, bepaalt de uiteindelijke keuze. Ook kan het publiek nogmaals stemmen op hun favoriete kandidaat. De meeste publieksstemmen gelden als één stem mee in de eindbepaling. Na beraad zal de jury om middernacht de nieuw verkozen nachtburgemeester van Leeuwarden bekend maken.

Nachtburgemeester zijn van Leeuwarden betreft een bijzondere functie waarin je dus de inspirator en verbinder bent tussen dag en nacht. Wat voor jou? Meld je hierrr aan als kandidaat! Niet iets voor jou, maar misschien wel ideeën voor een nachtburgemeester? Tag diegene op Facebook of deel wat jij nog meer belangrijk vindt voor de functie van nachtburgemeester!