Je eigen shortfilm maken met €10.000,-

In Films by Redactie

Nice! Voor de derde keer organiseert het Noordelijk Film Festival de Nieuwe Competitie voor filmmakers. Zij kunnen tot 1 juni dit jaar een filmplan en script indienen voor een korte film. De plannen worden beoordeeld door een professionele jury, waarop het prijzengeld van € 10.000,- wordt uitgereikt voor het beste plan. De filmmaker kan vervolgens aan de slag met het realiseren van de film, die op het komende Noordelijk Film Festival in wereldpremière gaat.

Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen. De ingediende plannen en scripts worden in juni beoordeeld. Het prijzengeld van € 10.000,- wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân.

Hoe doe je mee?

Op de website van het Noordelijk Film Festival staan alle richtlijnen voor het in te dienen plan uitgebreid beschreven. Evenals de manier waarop het ingestuurd moet worden. Het plan moet onder meer bestaan uit een eigen motivatie, productieplanning, begroting, castingplan, synopsis, script en overzicht van eerder werk. In de beoordeling zal de jury hoofdzakelijk letten op de actualiteit van het onderwerp, originaliteit van het script, de haalbaarheid van het plan en de beoogde artistieke kwaliteit.

Eerdere winnaars

In 2014 won Christian van Duuren de eerste editie van de Nieuwe Competitie met het korte drama Tussentijd. De film reisde na de wereldpremière in Leeuwarden langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland en leverde de regisseur onder meer een wildcard van het Filmfonds op, een bijdrage van € 80.000,- voor een volgende film. In 2015 won het enthousiaste collectief van uitgevlogen Friese filmmakers en acteurs de competitie. Zij leverden het absurd komische Drie Mensen Vinden Een Auto af. Ook deze film reist momenteel langs festivals en filmhuizen.