Lekker Amerikaans: Sorority Outfit

In Column by Redactie

Door Iris Bos

Het semester is alweer afgelopen. De laatste term papers zijn geschreven en de finals zitten erop. Nog een kleine roadtrip langs de oostkust en dan vlieg ik alweer terug naar huis. Ik neem jullie nog graag even mee terug naar het begin van mijn tijd in Columbia, SC.

Ik herinner me de eerste dag dat ik ze zag. Het was een bloedhete dag begin augustus en ik voelde me net zoals elke freshman die voor het eerst op de campus is. Toen zag ik er een: ze droeg een T-shirt die haar broekje bijna compleet bedekte en had felle neon schoenen aan. ‘Heeft ze nou een pyjama aan?’ Toen ik de andere kant op keek, zag ik ze overal. ‘Misschien is het pyjama-dag?’ vroeg ik me nog naïef af. Totdat ik thuis kwam en mijn nieuwe huisgenootje in dezelfde outfit zag.sorority

Het blijkt de outfit van meer dan veertig procent van de vrouwelijke studentenpopulatie: the sorority girl uniform. De outfit van de meisjes die lid zijn van een sorority, een vrouwelijke studentenvereniging. Het maakt niet uit of het vijftien of vijfendertig graden is, altijd dragen ze hetzelfde. Een oversized T-shirt van hun sorority, norts (hele onflatteuze shorts van Nike) en tennis shoes van Nike. Als het kouder is dan die vijftien graden? Dan trekken ze een shirt met lange mouwen aan en worden de korte broekjes vervangen door yoga pants.

Het zijn trouwens niet zomaar T-shirts. Voor elk evenement of feest maken sororities nieuwe shirts met een speciale print, altijd van het merk Comfort Colors. Uiteraard met de letters van de sorority erop. Welke er allemaal zijn in Columbia? Een kleine selectie: Alpha Gamma Delta (AΓΔ), Kappa Kappa Gamma (ΚΚΓ), Delta Delta Delta (ΔΔΔ) en Alpha Delta Phi (AΔΦ).

Er is een tweetal redenen waarom ze deze outfit dragen. Zo laat je allereerst aan andere sisters zien dat jij ook lid van een sorority bent. Net zoals in alle andere subculturen is kleding een belangrijk onderdeel van de identiteit. Maar de belangrijkste reden is toch wel comfort. Een legging en T-shirt zitten gewoon heel erg lekker. Je hoeft ’s ochtends niet na te denken over wat je die dag wilt dragen en trekt gewoon een van je tientallen T-shirts uit de kast. Voor mij blijft het toch gewoon een pyjama.