Into the Grave: pre-party, afterparty en meer

In Column, Evenementen by Pietrick Veenstra

 

Door Pietrick Veenstra

Komende vrijdag (nog één nachtje slapen!) en zaterdag is het zover. De zesde editie van metalfestival Into the Grave aan de voet van de Oldehove! Met al die harde muziek en springende gasten op het plein verwacht ik bijna weer een aardbeving te kunnen meten. Je kunt wel zien dat het festival lekker aan de weg timmert. Een pre-party op donderdag, afterparty’s op de vrijdag en zaterdag en zelfs een heus Heavy Metal Breakfest bij Neushoorn.

Camping en ontbijt

Voor het eerst is er dit jaar een heuse festivalcamping in de buurt. Bij het Rengerspark is een terrein waar je je kampement op kunt slaan. Slaap je op dit terrein? Dan is het wel een stevige ochtendwandeling naar je ontbijt in Neushoorn. Geeft niets, meteen wakker en scheelt weer een tripje naar de sportschool, moet je maar denken! Over denken gesproken… Waar denk jij eigenlijk aan bij een heavy metal breakfest (voor €6,66)? Nou, ik denk dan niet aan ’n croissantje met jam, maar aan eieren met spek. Stevige kost om de kater weg te jagen en een nieuwe dag bier en bands te overleven.

egg bacon

Een pre-party, een after-party, een camping… Aan de weg timmeren doet Into the Grave ook nog eens met de line-up. Vorig jaar al het grote Sepultura on stage (dat was genieten) en Sabaton liet met veel vuur en bombarie het plein deinen. Dit jaar is de line-up weer erg internationaal.

Metal around the world in 2 days

SLAYER (VS) is dé headliner van Into the Grave. Je schreeuwt deze bandnaam wel eens bij een metalconcert en schrijft het altijd met HOOFDLETTERS. De band bestaat al sinds 1981, dus je kunt ze met recht veteranen noemen! Ga ze checken, ze sluiten de vrijdagavond af.
Erg internationaal is het natuurlijk niet als er slechts één band uit het buitenland komt! Uit de VS zijn verder overgekomen: Vektor, Black Dahlia Murder, Gruesome, Unearth en Exodus. Voorafgaand aan SLAYER komen de mannen uit Down Under het podium op: Airbourne!

Canada is vertegenwoordigd door de mannen van Voivod en uit het land van de Brexit komt Carcass gevlogen. Verder hebben we Kreator uit Duitsland, drie bands uit Zweden en onze zuiderbuur Evil Invaders verblijdt ons met speedmetal. Tot slot is er nog de Finse band Korpiklaani. (Pfoe, dit is me het lijstje wel.) Korpiklaani maakt muziek geïnspireerd op Finse mythologie en wordt geïnspireerd door folk. Ik heb de band nog nooit gehoord, dus ik laat me verrassen.

11111

Foto door Peero Lakanen

Festivalweekend

Een goed festivalweekend begint met de voorpret. Je moet wel een beetje in de sfeer komen! Heb je alle tips van Jacco uit zijn overlevingsgids opgevolgd, dan kun je donderdagavond starten met de pre-party in Neushoorn. Er spelen dan vier vette bands, zoals Vektor, om je alvast in de stemming te brengen. Dat kost je €1,25 per band, koopje toch!?

Je kunt stellen dat festivaldirecteur Paul van Berlo en z’n club hun best hebben gedaan om een internationaal podium neer te zetten met kwaliteit. Ben je nieuwsgierig, wil je na het lezen van dit stuk toch al die bands nog checken? Into the Grave is nog niet helemaal uitverkocht, dus je kunt nog kaarten scoren.

Het is voor mij de tweede keer dat ik naar Into the Grave ga. Ik heb er zin in. Slapen doe ik lekker thuis. Ik maak m’n eigen Heavy Metal Breakfest met (heel) veel sterke koffie. Voor nu… SLAYER!!!!!