“Jelle heeft een levendige fantasie”

In Interviews, Vormgeving by Femke Jaarsma

Door Femke Jaarsma

Wanneer je als kind al de raarste tekeningen maakt in je schoolschriften, dan ben je wellicht in de wieg gelegd voor grafische vormgeving. Jelle van Gosliga (28) deed niet anders, maar toch duurde het even voordat hij z’n vak vond. Was hij eerst nog drummer in de veelbelovende band New Killer Stars, inmiddels is hij grafisch vormgever en zeefdrukker, met niet de minste opdrachten. Zo is hij poster-artist bij VERA in Groningen, ontwierp hij de logo’s van podium Asteriks en Neushoorn en werd hij uitgenodigd op een expositie in Noorwegen om z’n werk als zeefdrukker uit te leggen.

“Bij Academie de diepte in”

Zat je al van jongs af aan in het tekenen, of is het later pas gekomen? Jelle: ”Op mijn rapporten op de basisschool stond steevast ‘Jelle heeft een levendige fantasie’. Oftewel: toen zat ik ook de hele dag onzin te vertellen en mijn schriften onder te kladden met tekeningen. Hoewel ik op de basisschool constant met pen en papier bezig was, deed ik daar op de middelbare school niets mee. Tekenen liet ik zelfs vallen in de derde klas. Ik had geen idee wat ik wilde doen – ik was net gezakt van VWO naar VMBO TL – en mijn motivatie had het vriespunt bereikt.

Ik ben gemakshalve met een vriend meegegaan die GrafiMedia in Drachten ging doen. Als ik naar mijn werk kijk van die tijd zie ik nul inspiratie en nul talent. Pas toen ik in aanraking kwam met de Academie voor Popcultuur begon er iets in mij te broeien. In die tijd ging ik ook op mezelf wonen in een vies – echt vies – studentenhuis. Stefan Sloot, m’n concurrent, en Cesar Eisma, toen bassist bij New Killer Stars, waren mijn huisgenoten. Ik denk dat deze periode van veel kroegen, veel shows met de band en talloze rare feesten ervoor heeft gezorgd dat ik loskwam van de ‘degelijkheid’. Hier kwam ik in aanraking met veel nieuwe muziek, films, boeken en graphic novels.

Op de Academie ging het meer over ideeën en inhoud en hoe deze te presenteren. In plaats van aan de oppervlakte te blijven, ging ik nu de diepte in. Dat had ik erg gemist tijdens m’n vorige opleiding.”

[Greep uit Jelle’s werk]

Grafisch vormgever, zeefdrukker, illustrator en poster-artist

Je ontwerpt onder andere posters en shirts, maar daarnaast ook huisstijlen en logo’s. Heb je een voorkeur of gaat het vooral om het vormgeven zelf? “De combinatie is leuk. Een poster is altijd een zware bevalling. Het ontwerpen gaat soms makkelijk en soms zit ik nachten te huilen boven m’n macbook, kettingrokend en koffie zettend van Red Bull. Het zeefdrukken is dan weer een een leuke afwisseling. In plaats van de hele dag achter een bureau te zitten, ben ik dan de hele dag met mijn handen bezig. Het is heerlijk om na 10 uur gezeefdrukt te hebben met spierpijn en een stapel posters thuis te komen.

Hiernaast is het ook fijn om een dikke klus zoals Neushoorn te doen: een hele huisstijl ontwikkelen van posters tot shirts, van bewegwijzering tot munten. Dat is een project waar ik me goed in vast kan bijten. Tegelijkertijd: een klus is een klus. Zo heb ik ook weken dieren-medicatie verpakkingen moeten photoshoppen naar een andere taal. Dat werk doe ik tussendoor.”

Even een praatje in Noorwegen

Je bent net terug uit Noorwegen van een expositie over Motorpsycho. Kun je iets vertellen over die trip? “Het Rockheim museum in Noorwegen exposeert op dit moment alle posters van de band Motorpsycho. Het museum heeft zo bijna alle posters van de band verzameld. Nu hangen hier ook veel VERA-posters tussen, aangezien wij het enige podium zijn dat nog voor elk concert een zeefdrukposter maakt. Motorpsycho speelt hiernaast in mei hun 12e show in VERA. Aangezien ik de poster voor de komende Motorpsycho show in VERA had gemaakt, hadden ze mij gevraagd om ook een poster voor de expo te maken.

Arnoud (hoofd-promotie VERA, red.) was uitgenodigd door het museum om het praatje te houden, maar die had geen zin. De terugreis duurde hem te lang. Zo werd ik gevraagd om daar te spreken! Op voorwaarde dat ik niet alleen hoefde te komen, heb ik het aanbod geaccepteerd. Wat volgde was een bliksembezoek, waarbij Stefan Sloot en ik in twee dagen op en neer vlogen voor een praatje van een half uur. Het was mooi, heel spannend en ik had de zenuwen er natuurlijk ook aardig in.” [red: meer over Jelle z’n ervaringen in Noorwegen lees je in dit interview met VERA]

Zeefdrukkerscollectief Cowboy Killers

“Wytse, Stefan en ik zijn de enige leden van de VERA-Art Division die uit Leeuwarden komen, dus we zitten veel in de trein van en naar Groningen samen. Beide ken ik echter veel langer dan de treinritten: Stefan is m’n oud-huisgenoot en oud-mede student. Met hem heb ik eerder een kantoor gedeeld in de Blokhuispoort. En Wytse is nog een tijdje mijn afstudeerbegeleider geweest op de Academie. Met zijn drieën zijn we een paar jaar geleden naar een posterbeurs in Duitsland geweest: de Flatstock Convention op het Reeperbahn festival in Hamburg. Hier exposeren de beste poster-artists van de hele wereld, en wij. Hier, tussen het bier drinken en hoeren ontwijken door – Reeperbahn is ook de hoerenbuurt daar -, ontstonden de eerste ideeën voor een collectief.

Cowboy Killers

[Wytse, Jelle en Stefan in het collectief Cowboy Killers]

Schreeuwend in de kebab-zaak kwamen we op de naam. Terwijl we de knoflooksaus van broek en hoofd veegden, besloten we om ook maar een eigen zeefdrukkerij te gaan bouwen. Op dit moment zijn we een studio aan het inrichten, waar we ook een zeefdrukkerij in gaan bouwen. We staan als trio vaak te zeefdrukken op lokale festivals, zoals Jailbreak, het Noordelijk Filmfestival en Welcome to the Village, maar willen ook graag workshops en cursussen kunnen geven.”

Ten slotte: wat zou jouw ‘droomopdracht’ zijn?

”Ik vind dat Stadsschouwburg de Harmonie wel een nieuwe huisstijl kan gebruiken.”

Nu, wie weet. Aan fantasie sowieso geen gebrek! Meer van Jelle z’n werk vind je op zijn website en natuurlijk bij VERA, Neushoorn en podium Asteriks.