“Een camera hebben en goede foto’s maken zijn twee dingen.”

In Fotografie, Interviews by Josan Annabel

Door Josan Annabel

Hans Jellema (26) is bekend van zijn plaatjes van onder andere het Noorderlicht, festival Welcome to the Village, magische landschappen en de feestelijke kiekjes bij Poppodium Asteriks. Maar wie is Hans nou eigenlijk? Is de camera zijn enige liefde? Z’n foto’s zie ik ontzettend vaak voorbij komen, dus ik besluit met hem om tafel te gaan. Ik stelde misschien wel meer dan honderd vragen. De leukste heb ik opgeschreven.

hans zelf

[Hans Jellema]

Hans, vertel, waar kom je vandaan en wanneer ben je begonnen met fotograferen?

“Ik ben een geboren en getogen Leeuwarder. Mijn eerste camera was de Canon 400D, gekocht in 2007. Sinds dat moment ben ik niet echt meer gestopt met fotograferen.” Wat doe je daar eigenlijk naast? “Hiernaast studeer ik werktuigbouwkunde,” vertelt Hans verder. “Dan bedenk ik oplossingen voor technische problemen. Het mooiste vind ik dat iets op de millimeter nauwkeurig wordt gemaakt en dat het ook nog werkt. Ik hou van precisiewerk. Lekker ‘mierenneukerig'”, zegt ‘ie met een knipoog.
hansnoorderlicht

[Noorderlicht, foto: Hans Jellema]

Wie vind je nu de meest inspirerende fotograaf?

“Albert Dros. Hij is wel echt een baas. Hij weet iedere keer, voor mijn gevoel in ieder geval, de perfecte foto te maken. Hij gaat ook altijd goed voorbereid op pad. Hij heeft de goede contacten om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.”

Als je nu in het vliegtuig mocht stappen, waar ga je dan heen?

“Noorwegen, zeker weten. Het landschap is mooi, maar ook de hele sfeer van het land spreekt me aan.”

hansijsland

[IJsland, foto: Hans Jellema]

Een goed betaalde baan als werktuigbouwkundige of een iets minder goed betaalde baan als fotograaf?

“Als fotograaf, daar hoef ik niet lang over na te denken.”

Is er ook een bepaalde tak binnen de fotografie waar je niet goed in bent?

“Haha, ja: mensen fotograferen. Portretfotografie dus, dat vind ik wel wat lastiger en confronterender, ofzo.”

Wat is naast fotograferen nou je hobby?

“Ik heb naast fotograferen niet echt hobby’s…” Misschien koken? Hans lacht. “Dat waarderen mijn ouders wel! Wacht, ik heb wel een soort van hobby: deze denim rotzooi!” Hans vertelt honderduit over z’n liefhebberij voor denim, hoe stug de stof eigenlijk is en dat je die eigenlijk zo min mogelijk moet wassen en hoe je je eigen wassing kan creëren.

Josan: “Drie kwartier later weet ik naast landschapsfoto’s ook alles over denim.”

 

De nieuwe generatie, dat iedereen zichzelf een fotograaf kan noemen, wat vind je daarvan?

“Een camera hebben en goede foto’s maken zijn twee compleet verschillende dingen.” Wat is de belangrijkste eigenschap die een fotograaf moet hebben? “Ik denk niet zozeer dat er één eigenschap is. Je moet talent hebben, oog voor compositie. Je kunt dit wel ontwikkelen, maar ik denk dat het er voor het grootste gedeelte al moet zijn.”

In wat voor omgeving bevind je je het liefst?

“In een goed landschap. En in goed licht, dat kan al heel veel doen voor een foto.”

Is er na zoveel fotograferen in allerlei settingen voor jou nog ergens een uitdaging?

“Ik sta regelmatig op evenementen, dan is het soms oppassen dat ik niet op de automatische piloot foto’s ga maken, maar in een landschap kan ik rustig twee uren rondhangen. De plek zo goed mogelijk proberen vast te leggen. Niet snel afraffelen maar gewoon het beste eruit proberen te halen. Daar haal ik veel energie uit.”

hansmuziek

[Foto: Hans Jellema]

Wat zijn je “photographers’ essentials”?

“Mijn statief en mijn camera.”

Wat is je droombaan nou echt?

“Toch wel fotograaf. Reizen en fotograferen op de mooiste plekken lijkt me fantastisch. Bijvoorbeeld werken voor een reismagazine.”

hansterschelling

[‘De Melkweg’ op Terschelling, foto: Hans Jellema]

Een paar uur later vertrek ik het café met een flinke dosis inspiratie. Het werk van Hans is te volgen op z’n Facebookpagina en z’n website.