Bente Hout > Frontvrouw Sväva en organisator

In Interviews, Muziek by Elke Verwoerd

 

 Door Elke Verwoerd
Foto links: Oscar Anjewierden

Bente Hout is de frontvrouw van de succesvolle band Sväva. Naast bassist en zangeres houdt ze zich met van alles bezig in de muziekscene in Leeuwarden. Op Explore the North verzorgde Bente met drie anderen de succesvolle afterparty Ondergronds; een concept dat doorgaans eens per zes weken plaatsvindt en podium biedt aan experimentele en underground muziek. 

We zitten in een koffietentje aan Het Naauw met een verse muntthee en cappuccino. Bente zit tegenover me met een heldere blik in haar ogen waar je in ieder opzicht haar vuur en passie in ziet. Waarvoor precies?

Bente Hout, foto: Hans Jellema

Wat doe je momenteel allemaal?

“Op dit moment zit ik in m’n laatste jaar van de Academie voor Popcultuur en ik loop nu stage bij 3S Music Management & Bookings. Heel bijzonder en leerzaam om met deze stage eens aan de organisatorische kant te staan van een optreden. Hiernaast organiseer ik met Jelmer, Olivier en Michelle om de zes weken ‘Ondergronds’: een laagdrempelig podium op wisselende locaties door de stad waar experimentele bands optreden. En druk met de band zelf natuurlijk.”

Hoe zijn jullie zo op Ondergronds gekomen?

“Dat is eigenlijk bij toeval wat begonnen met het spontaan organiseren van een huiskamerconcertje. We hadden twee Engelse bands die bij ons verbleven; Molly Wagger en Plastic Animals. We dachten; waarom daar niet wat tofs mee doen? We organiseerden een huiskamerconcert. Hierbij hebben we het geluk dat onze repetitieruimte bij ons in huis is; in de kelder van een antikraakpand. We vonden het grappig om het daarom Ondergronds te noemen, met een knipoog naar underground music.”

Dus jullie zijn met z’n vieren naast band ook een organisatiebureau?

“Haha, ja, zo’n beetje. We vinden het allen tof om te doen en ervan te leren. Hierin doen Michelle en ik de boekingen, Jelmer en Olivier het praktische/technische gedeelte en Olivier en ik weer de promotie. We hoeven het ook niet direct te professionaliseren; we doen het omdat we het tof vinden en er de ruimte voor hebben. De ontwikkelingen met onze band gaan wel voor.”

Is er een bepaalde filosofie achter Ondergronds?

“Niet zozeer. Wel vinden we alle vier dat het uitgaansleven in Leeuwarden wat beperkt is. Er is niet echt een plek waar je kan dansen of je zit al snel in een massale discotheek of studentenkroeg. De muziek die ze draaien en de sfeer die er heerst moet je dan ook liggen. Dan kan je natuurlijk ook zelf een gezellige ontmoetingsplek creëren. Ondergronds is hierin een uitprobeersel, kijken hoe het loopt en aanslaat.”

Jullie organiseerden ook de afterparty van Explore the North bij Saco Velt. Hoe ging dat?

“Dat was heel spannend! We waren ervoor gevraagd, maar hadden nog niet eerder zulke dansbare muziek geprogrammeerd. Het was afwachten hoe het publiek erop zou reageren. Het was echt heel tof om te doen en volgens mij heeft iedereen die er was ook genoten!”

De volgende editie van Ondergronds is aanstaande donderdag in de Gloppe. Wat kunnen we daarvan verwachten?

“Op 11 december spelen drie bands die allen links hebben met indiepop. We hebben het Zweedse Bongo Club, Moon Tapes uit Amsterdam en Karawane. Met Moon Tapes hebben we in Studio K opgetreden; ze zijn zó tof. Ben heel benieuwd hoe ze het doen in de Gloppe!

De sfeer bij Ondergronds is steevast gemoedelijk en intiem. Er wordt goed geluisterd. Ik vind het ontzettend mooi dat we met z’n vieren als band naast het nemen ook in staat zijn onszelf op de achtergrond te zetten en te kunnen geven met een dergelijk podium.”


Ondergronds eens meemaken? Het evenement is hier te vinden. Bente is ook te volgen op Twitter.