Hela Hola Granola!

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Door Femke Jaarsma

Ook zo dol op wat krokants in je yoghurtje ‘s ochtends? Voorheen kieperde ik dan al gauw een zootje cruesli in m’n bakje en hoppa: gezond ontbijtje. Toch? Niets is minder waar, helaas. In veel cruesli- en mueslimixjes uit de supermarkt zit namelijk ook een bak suiker. En daar zit ik nou net niet op te wachten. Een beetje zoet, prima. Maar dat voeg ik dan wel graag zelf toe. Dus sinds kort maak ik gewoon m’n eigen gezonde granen-zaden-pitten-noten-mix.

Eerst even een mini-college over wat muesli en cruesli eigenlijk is. Muesli is een mengsel van havervlokken en (gedroogd) fruit. En cruesli is eigenlijk gewoon de krokante variant hierop. Nu zijn er inmiddels zoveel verschillende mixjes te vinden in de supermarkt dat ik spontaan keuzestress krijg wanneer ik voor het schap met ontbijtgranen sta.  Dus naast de suiker, nog een reden lekker te doehetzelven.

Zo maakte ik onlangs mijn allereerste granola. Ja, want uiteraard is ook hier tegenwoordig een hip nieuw Engels woord voor. Granola is afgeleid van grain, het Engelse woord voor graan. Het bestaat van oudsher – granola bestaat al sinds eind 19e eeuw – uit volkoren graanproducten en deze worden dan gebakken tot ze ‘crispy’ zijn. Nou en dat laatste, dat is nou net wat granola zo lekker maakt.

Nu weet je dat ik vaak voor easy ga. Een terugkomend thema inmiddels: makkelijke gerechten die vrij vlot klaar zijn en geen waslijst aan ingrediënten hebben. Maar wat betreft koken stap ik graag uit m’n comfortzone, dus dit keer een iets langere lijst met benodigdheden. Niet schrikken hoor. Je hoeft alles eigenlijk alleen maar bij elkaar te gooien en door elkaar te husselen. Dan rest je nog één ding: bakken die handel.

En… Het. Niet. Laten Aanfikken. Wees gerust. Geen persoonlijke ongelukken verder en het betrof de tweede leg. Mijn eerste zootje granola was echt heel goed gelukt. En meer dan genoeg om een gemiddelde weckpot mee te vullen. Hoewel ‘ie binnen onafzienbare tijd leeg was.

DIY granolagranola

  • (1 liter weckpot vol)
  • 1 theelepel Keltisch zout of zeezout
  • 120 gram kokosolie
  • 300 gram honing
  • 30 gram speltvlokken
  • 100 gram quinoa mix
  • 20 gram gebroken lijnzaad
  • 20 gram pompoenpitten
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 40 gram sesamzaad
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 100 gram havermout
  • 50 gram hazelnoten (grof gehakt)
  • 50 gram walnoten (grof gehakt)
  • 1 theelepel vanillepoeder

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe alle droge ingrediënten, behalve het zout, in een grote mengkom. Hussel alles goed door elkaar.

Los 1 theelepel zout op in een kommetje met 1 eetlepel heet water. Smelt 120 gram kokosolie in een pannetje. Haal van het vuur en meng met het zoutwater en de honing.

Doe dit mengsel bij de zaden, pitten en noten en schep het allemaal even goed om.

Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en spreidt het mengsel hierop uit. Heb je een kleine oven? Doe het dan in twee keer, zodat echt alles goed krokant gebakken wordt. Bak de granola in zo’n 50 minuten lekker knapperig. Check iedere 10 minuten om ervoor te zorgen dat het niet aanbrandt.