Hoerige Spaghetti

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

Door Sanne Dijkstra

Na de heerlijke lasagne van Femke blijf ik nog maar even bij het Italiaanse ‘thema’. Overigens in mijn geval mét koolhydraten. Volkoren, dat dan weer wel. Beter voor je lijf en minstens zo lekker als pasta van witte bloem.

Spaghetti met sugo alle puttanesca is een klassieker, maar eentje die ik tot een paar weken geleden nog nooit gemaakt had. Dat heb ik met veel klassieke gerechten trouwens, want vaak zijn het recepten die heel veel tijd en/of een waslijst aan ingrediënten en/of kennis van ingewikkelde methoden vragen. En omdat het woord ‘klassieker’ ook een beetje suggereert dat het een soort basisrecept zou zijn dat je als fanatiek foodie natuurlijk niet mag verprutsen. Daar word ik nog wel eens een beetje bang van. Een beetje zoals ik het jarenlang niet aandurfde risotto te maken.

Dat bleek helemaal niet eng te zijn, en dat geldt nog meer voor spaghetti alla puttanesca – iedereen kan het maken. Echt, zelfs als je nog geen ei kunt bakken: dit kun je. Eigenlijk gooi je gewoon wat dingen bij elkaar die je verhit. Basta!

Leuke bijkomstigheid van dit recept is dat je zonder blikken of blozen kunt zeggen dat je vanavond een bord pasta met hoerige saus op tafel zet (puttanesca betekent letterlijk ‘op hoerige wijze’). Misschien niet de beste keus als je nieuwe schoonouders voor het eerst komen eten, maar verder toch best een leuke binnenkomer, toch?

Spaghetti alla puttanesca

voor 2 personenspaghetti

  • 1,5 el olijfolie
  • 1 blikje ansjovisfilets (ca 40 gram), uitgelekt en fijngesneden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1-2 tl chilivlokken
  • 300 g volkoren spaghetti
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 blikken gepelde tomaten (á 400 g)
  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 50 g kappertjes, afgespoeld
  • 200 g zwarte kalamata olijven
  • handvol verse basilicum of peterselie, fijngehakt
  • Extra: parmezaanse kaas, geraspt

Breng een pan water aan de kook voor de pasta.

Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan of wok en fruit de knoflook en ansjovis een minuutje op laag vuur. Voeg de chilivlokken en oregano toe en fruit nog een halve minuut mee.

Voeg de tomaten (met vocht) toe en breng aan de kook. Laat ongeveer tien minuten zachtjes inkoken. Druk de blik tomaten kapot met een pollepel, voeg de kerstomaatjes toe en laat nog 5 minuten op heel laag vuur koken. Kook ondertussen de spaghetti en giet af.

Roer de olijven en kappertjes door de saus en warm nog even mee. Haal de pan van het vuur en meng dan de spaghetti en basilicum of peterselie erdoor. Bestrooi met parmezaanse kaas.