The Big 30 en iets met Chocola

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

Door Sanne Dijkstra

Terwijl ik deze blog typ gaan mijn laatste 24 uur als twintiger bijna in. Jup, als je dit leest ben ik een dertiger. The big 30. Daar zijn ze dan. Klinkt dramatisch, hè? Is het niet, hoor. Maar een kléin beetje anders dan vorige verjaardagen voelt het wel.

‘Vroeger’ stelde ik me zo voor dat ik alles op mijn dertigste wel een beetje voor elkaar zou hebben. Huisje. Boompje. Misschien wel een beestje. Droombaan. Auto. Alles op de rit, zeg maar. Boy, was I wrong. Huisje: check. Boompje: halve check, in de vorm van een cactus en af en toe verse bloemen op tafel. Liefde? Hartstikke check. En iedere dag naar kantoor klinkt ook best gesetteld en volwassen. Maar verder voel ik me eigenlijk nog steeds eenentwintig – op baldadige momenten zelfs nog wel eens achttien – en is veel van wat ik destijds als toekomstmuziek zag nog precies dat: toekomstmuziek. Iemand zei me deze week: ‘Dat is maar goed ook. Als je je hele leven op je dertigste al geleefd hebt, is er de rest van de tijd niks meer aan.’ Amen. Een leuk leven is veel belangrijker dan een leven volgens planning.

En met dat leuke leven zit het wel goed. Ik begin dit nieuwe decennium vanavond met een winterbarbecue. Dat lijkt koud, en dat zal het ook best zijn, maar niets dat een flinke borrel en een paar handschoenen niet aankunnen. En als je dan toch dertig wordt, mag het ook best een beetje memorabel zijn. Hotdogs, een vuurtje, vrienden, familie: feest, kan niet missen!

Genoeg over mij en mijn verjaardag. Dit is tenslotte een foodblog, dus laat ik het nog even over eten hebben. Al hou ik het kort, want ik heb nog bergen coleslaw te maken, koriander te hakken en meer van dergelijke keukentaken.

Komt ‘ie: Millionaire’s shortbread. Brosse koek, karamel met noten en een dikke laag chocolade. Ook lekker als je niets te vieren hebt.

Millionaire’s shortbreadProcessed with VSCOcam with f2 preset

(25 stuks)

  • 140 g roomboter + extra om in te vetten
  • 50 g suiker
  • 175 g speltbloem, gezeefd
  • 50 g havermout
  • 350 g dulce de leche (karamel, zie tip onderaan)
  • 100 g ongezouten gemengde noten
  • 175 g pure chocolade
  • extra: vierkante bakvorm van 25 x 25 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm licht in en bekleed met bakpapier. Meng 125 gram boter met suiker, bloem en havermout met je vingers tot een kruimelig deeg. Druk dit tegen de bodem van de bakvorm en bak het shortbread ongeveer 20 minuten, tot het iets begint te kleuren. Laat afkoelen.

Bestrijk het afgekoelde shortbread in de vorm met dulce de leche. Hak de noten grof en strooi deze over de karamel.

Breek de chocolade in stukken. Smelt het met 15 gram boter au bain marie, roer goed door elkaar en schenk over de karamel met noten. Strijk eventueel snel glad. Zet tenminste een half uur in de koelkast en snijd dan in blokken van 5 bij 5 cm.

Tip: dulce de leche maak je gemakkelijk zelf door een blik gecondenseerde melk in een flinke pan water te zetten. Breng het water aan de kook en laat 3 uren heel zachtjes koken. Zorg ervoor dat het blikje onder water blijft, voeg zo nodig wat water toe. Belangrijk: laat het blikje volledig afkoelen voordat je het opent.