Indrukwekkend afstudeerproject jong filmtalent

In Films by Keimpe Huging

Door Keimpe Huging

Afgelopen vrijdagavond presenteerden Dion Leemburg en Joris Plantinga hun afstudeerproject in Slieker. Beide heren studeren aan D-drive en mochten bij hoge uitzondering samen een verhaal bedenken en uitvoeren. Zo nu en dan speelt Keimpe een bijrol in korte films, deze keer dus voor de eindfilm NO.9 van Dion en Joris.

De film NO.9 vertelt het verhaal over makelaar Gijs van Buren (Paul Plantinga) die op het eerste gezicht een normaal leven leidt. Doordeweeks werkt hij hard en in het weekend geniet hij van een ouderwetse voetbalwedstrijd met zijn makkers. Maar niet alles is wat het lijkt. Gijs heeft een ‘dark passenger’ en leidt een dubbelleven, waarvan de buitenwereld niks merkt. Tenzij je in zijn kelder eindigt.

13523651_1034487653309684_450094552_o

NO.9 is een korte film van ongeveer 10 minuten en zit vol met suspense. Het verhaal is naar een idee van Joris en geschreven door Joris en Dion samen. Beiden waren vooral ‘getriggerd’ door de film Room. De inspiratie van deze film komt uit onder andere American Psycho met Christian Bale en de muziek van Beethoven. Ik mocht bij de première zijn in Slieker. Naast een aantal andere goede films, sprong het duo er uit. Een van de scènes die mij erg aansprak is de montage van zijn slachtoffers. De jongens zijn lekker losgegaan met een fles nepbloed – mag ik hopen – en een aantal creatieve attributen waar ‘Dexter’ van zou dromen. Een close-up van een hamer met bloed en een pluk haar erop is een beeld wat je moeilijk van je netvlies af krijgt.

13523944_1034488296642953_1822818583_o

Op de set was het goed geregeld. De juiste apparatuur, toewijding van de crew en cast en natuurlijk de catering. Onderschat de catering nooit, want op een lege maag kan je geen film maken. Wat apparatuur betreft, was bij het geluid het gezoem van een vlieg al genoeg om de take nog een keer te doen. Dit is dan ook een paar keer gebeurd. De toewijding was enorm. Ook vaders werden ingezet voor een glansrol. Antonio Leemburg speelde een van de vrienden en Paul Plantinga vertolkte de rol van Gijs van Buren.

Ik kon het niet laten en vroeg even wat hun meest favoriete films waren. Nu, ik kon mij erbij aansluiten, want de jongens noemden Gladiator en Requiem for a Dream in één adem. Wat gaan ze in de toekomst doen? Joris gaat in de nabije toekomst naar de film academie in Noorwegen en gaat zich vooral specialiseren in schrijven en regie. Dion gaat naar Brussel om de foto academie te doen en wil zich meer richten op beeld en fotografie. Wordt dit het nieuwe filmtalent?

NO.9 wordt ingezonden op het Noordelijk Filmfestival. Wat mij betreft een dikke aanrader om te zien!