In de Prinsentuin

In Kort verhaal, Lekker lezen by Nena van Driel

Door Nena van Driel

Terwijl mijn superoma de kopjes thee met trillende hand op het kleine bijzettafeltje neerzet, kijk ik naar de foto’s aan de muur. Haar moeder, mijn moeder, een onbekende opa in een uniform. Het koekblik wordt onder mijn neus geschoven. De waterige ogen van mijn superoma kijken me bevelend aan; neem een koekje. We eten ons Mariakoekje in stilte. En dan zegt ze opeens, tegen niemand in het bijzonder: ‘Als we de geschiedenis gaan ontkennen, dan zijn we te ver uit de kust geraakt, Joop’. Voordat ik een volwaardige gedachte kan vormen over haar uitspraak, knikt haar hoofd in slaapmodus en klinkt haar ademhaling als een ronkende labrador. De lange klok achter het glas slaat loom maar vastberaden. Twee maal. Mijn ogen vallen op het slapende gezicht van mijn oma. De rimpels die haar jaren hebben getekend, de strepen die haar mondhoeken naar beneden hebben getrokken. Ik kan me maar moeilijk voorstellen wat ze allemaal heeft meegemaakt en nog veel moeilijker hoe de rimpels mijn gezicht ooit zo zullen tekenen. Ik besluit een wandeling te gaan maken. Zonder mijn superoma bij bewustzijn is dit enkel een stoffige ruimte.

Via de Spanjaardslaan loop ik de Prinsentuin in. Een zonnige dag onder het nulpunt. Precies zoals ik mijn winter graag zie. Op het bankje midden in het park besluit ik plaats te nemen. Terwijl ik wat wezenloos voor me uit staar, overvalt mij de herinnering aan een nieuwjaarsduik die mijn vriendje van lang geleden hier nam. Vlak voordat hij zijn aanloop richting het water nam, keek hij om en gaf me cool een knipoog. Ik knipoogde even cool terug en wachtte op hem met een pasgewassen handdoek. Hij was een held die dag.

Piep. Piep. Piep.
Het geluid van iets dat achteruit rijdt.
Ik kijk op en daar rijdt een meneertje op een scootmobiel zomaar achteruit mijn blikveld in.
“Hoi”, de man veegt met een grote handschoen zijn rode neus af en haalt hem op.
“Hoi”, antwoord ik.
“Je lijkt wel een foto” zegt hij vastbesloten.
Hij hupst van zijn scootmobiel af, strekt zijn benen en komt op gepaste afstand naast me zitten.
Ik kijk de onbekende man in zijn ogen en vind iets dat ik net bij mijn oma zag, maar dan meer halverwege. In vele gevallen was ik deze meneer waarschijnlijk gepasseerd zonder hem op te merken, hij mij ook.

Met zijn tanden trekt hij zijn grote handschoenen uit en begint een sjekkie te draaien.
“Wat vind jij er nou van?” vraag ik hem.
“Vage vraag… ik vind van alles.”
“Ja? Ik weet niet meer wat ik moet vinden”, zeg ik terwijl ik een sigaret opsteek.
“Ja, dat is jullie probleem hè.”
“Jullie probleem?”
“Ja, jullie moeten maar van alles vinden, maar hebben niks meegemaakt.”
“Moet het eerst helemaal kut gaan, is dat het?”
Een diepe zucht.
“Misschien, misschien moet het eerst helemaal aan gort gaan, daarna kan het pas beter worden ofzo.”
“Dus… wat moeten we in de tussentijd doen dan?”
“Gewoon, zitten hier, het is niet het een of het ander, het is gewoon hier zitten weet ik veel. Ik kom hier ook niet vandaan. Dat had ik al gezien hoor, jij ook niet. Jij bent geen echte Liwwadder.”

Hij heeft ook gelijk. Lucy mag dan van Leeuwarden houden. Er mogen dan veel van haar herinneringen liggen, ze mag er dan een tijd gewoond hebben. Maar Lucy is geen echte Liwwadder.
De onbekende man gaat verder.
“Ik was laatst naar toneel, in Amsterdam. Ja, kijk me nou niet verbaasd aan. En die jongens van jouw, van jouw tijd. Die blaten maar door, over mogelijk gedoe. En filosofische geprietpraat en zoek het allemaal bij jezelf en vergeten daarbij wat er al is geweest, al dat geprietpraat en gedoe, maar dan net anders. Ofzo. Ik vond het maar gedoe. Ik doe niet meer mee. Daarom is die Donald ook zo’n succes. Dat is juist goed, een beetje duidelijk. Hij is tenminste duidelijk denk ik dan, dat vinden mensen prettig. Ja, met z’n eigen dingen natuurlijk. Maar, hij is duidelijk.”
“Maar, ik kan toch niet bedenken.. ja, ik kan daar toch niet niks van vinden, of doen, dat is.. ik vind daar heel veel van…zullen het ergens anders over hebben?”
“Ja, dat bedoel ik, gedoe. Veel te veel tijd om na te denken jullie.”
Ik haal mijn schouders op en steek nog een sigaret op.
“En jij? Wat doe jij hier?”
“93, voor een meisje. Ze is er niet meer, een hele tijd al niet meer. Maar Leeuwarden is zo gek nog niet. Amsterdam hè, ik kom er nog zo af en toe, familie begrijp je, maar nu, met die toeristen. Laat maar gaan. Ik zit hier goed, doe wat klusjes soms, goeie buurt, leuke mensen, ik vind het wel goed. Eens per jaar ga ik naar Malawi weet je, m’n zussie woont daar. Klotezooi daar, maar ook fantastisch, alles op z’n tijd’.
‘Voor de liefde naar Leeuwarden gekomen dus.”
“Ja die blijft bij je hangen hè, ja de liefde weet ik veel, ze was een kreng, maar kan niet zeggen dat ik blij ben dat ze er niet meer is’.
‘Omdat ze de liefde van je leven was?”
De man proest het uit waarbij er een klodder snot op zijn jas landt.
“Liefde van m’n leven, wat een onzin. Jij bent romantisch hè? Dat zie ik wel aan dat koppie van je.  Dat is mooi, maar liefde is geen sprookje ofzo, geen idee. Echte liefde is afzien en bij elkaar blijven. Weten dat je een lul bent en zij een kut. En dan bij elkaar blijven.”

Er waggelen twee eendjes voorbij, we volgen ze even, samen, zwijgend.
“Maar, je kijkt zo verdrietig, meneer”, de stilte doorbrekend.
“Het is soms ook god-klote verdrietig meisje.”
We zwijgen. Ik kan me geen laatste keer bedenken dat ik een willekeurige voorbijganger tegenkwam met wie ik een goed gesprek had, op
klaarlichte dag.
“Ik mag jou wel”, bevestig ik hardop.
“Zal wel, hoeft niet, ik verveel me ook maar een beetje.”
We staren beiden nog een paar minuten voor ons uit. Aan de overkant zie ik Alex voorbij lopen. Hij zit diep in de kraag van zijn jas gedoken. Zijn zekere pas, een hijs van zijn sigaret.
In eerste instantie wil ik mijn telefoon pakken en hem opbellen, maar ik laat het maar zo.
“Goeie”, zegt hij plots met een verrassend Fries accent. Hij rijdt weg.  Het stemt me bedroefd, ik wil hem iets naroepen, maar ik laat het maar zo.

Als ik terug kom in het huis van mijn super oma, komt ze met haar rollator naar de deur. Ze omhelst me verrassend stevig.
“Niet meer zomaar weggaan zonder dag te zeggen Lucy”, zegt ze droevig.
Ik knik en stiefel achter haar aan de woonkamer in. We drinken nog een kopje thee en kijken naar het nieuws. Mijn hart klopt in mijn keel terwijl ik naar de karikaturale lange rode stropdas kijk van de president van Amerika. Mijn oma doezelt weer in slaap en ik blijf naast haar zitten totdat ze weer wakker schrikt.