“Zenuwachtig met meer dan drie mensen voor de lens.”

In Fotografie, Interview by Erikjan Koopmans

Door Erikjan Koopmans

Erikjan interviewde Vincent Schiphorst (48): woonachtig in Leeuwarden en autodidact fotograaf. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het maken van portretten en heeft daarin een zeer herkenbare en expliciete stijl ontwikkeld.

Photoshop

Vincent Schiphorst‘Het is bij mij eigenlijk begonnen met extreme bewerkingen in Photoshop. Ik haalde foto’s van het internet en creëerde hiermee nieuwe beelden. Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer de behoefte om mijn eigen basismateriaal te schieten en heb ik een camera aangeschaft. Vanuit daar is mijn fotografie ontwikkeld naar waar ik nu sta. Ik laat mij inspireren door fotografen als Marin Schoeller en Erwin Olaf, maar volg toch zoveel mogelijk mijn eigen smaak. Op het moment maak ik voornamelijk portretten voor diverse opdrachtgevers en doe ik minder manipulaties. Maar ik heb wel de drang om binnenkort weer een project op te pakken.’

Tijd verdelen

‘Omdat ik mijn tijd verdeel tussen de fotografie en een baan van drie dagen in de week is het vaak moeilijk om de tijd te vinden om eigen werk op te pakken. Gelukkig heb ik een aantal vaste opdrachtgevers die bij mij komen om mijn stijl. In die opdrachten kan ik dus volledig mijn ei kwijt. Zo doe ik al enkele jaren de fotografie voor 4funkyflavours, een kledingmerk uit Eindhoven. Verder schiet ik regelmatig portretten van artsen voor Beyondmagazine, een medisch tijdschrift. Voor dit tijdschrift maak ik nu ook een reportage over mensen met longkanker; een heftige maar erg bijzondere opdracht om te mogen doen.’

Tattoo’s, schoolfoto’s en bruiloften

‘Afgelopen jaren heb ik gewerkt aan een serie over mensen met diverse tatoeages. Ik heb 50 mensen geportretteerd en een selectie daarvan is geëxposeerd op het Jailbreak Festival in de Blokhuispoort. Het was erg tof om daar tussen verschillende kunstenaars te staan en ik heb een hoop positieve reacties gehad. Dit werk staat in schril contrast met de schoolfoto’s die ik maak voor het Tjalling Koopmans College in Hardegarijp. Schoolfoto’s 2.0 noem ik ze. Geen blauwe achtergrondjes en geen verplichte tandpasta smiles: de kinderen zoals ze echt zijn. Erg leuk om te doen.

Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar het fotograferen van mensen één op één. Zodra er meer dan drie mensen voor mijn lens staan, word ik zenuwachtig. Hetzelfde geldt voor bruiloften. Heel af en toe doe ik er wel eentje maar dan wel helemaal op mijn eigen manier. Met een tof idee en een concept. Mensen weten dit van mij en vragen mij dan ook om die reden.’

Toekomst

‘Vooralsnog ben ik lekker bezig zo. Ik zie dat mijn werk wordt herkend en dat de mensen mij vragen om foto’s vanwege m’n stijl. In de toekomst wil ik mij meer bezighouden met het maken van eigen en experimenteel werk. Wellicht komt er een moment dat ik mij volledig op de fotografie richt en mijn baan opzeg. En mooie geënsceneerde reportages maken voor een blad als de Linda, dat is toch nog wel een stiekeme ambitie.’

Meer zien van Vincent? Check hier zijn website of volg zijn werk op Facebook!


foto 4Erikjan, zelf professioneel fotograaf bij Erikjan Koopmans Photography, interviewt iedere maand een Leeuwarder vakgenoot in de rubriek In Beeld en vraagt hen naar wat zij hun mooiste foto’s vinden, hun passies, drijfveren, inspiratie en ambities.