“Communiceren met je onderwerp.”

In Fotografie, Interview by Erikjan Koopmans

 Door Erikjan Koopmans

Marieke Balk is 37 jaar en woonachtig in Leeuwarden. Sinds 2011 is ze volledig zelfstandig fotograaf en werkt ze voor diverse opdrachtgevers in de provincie. Haar stijl is te omschrijven als open, persoonlijk maar vooral puur.

Studieik2013

‘Tijdens mijn opleiding Beeldende Vormgeving aan de NHL waar ik opgeleid werd als tekenlerares kwam ik aanraking met fotografie. Toen is mijn passie en nieuwsgierigheid voor fotografie ontwikkelt. Dat was in 1996 en dus nog in het analoge tijdperk. Na mijn studie ben ik niet het onderwijs in gegaan maar ben ik als dtp/vormgever gaan werken bij communicatiebureau’s in Leeuwarden en Franeker. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ik koos drie jaar geleden ervoor om verder te gaan als zelfstandig fotograaf.’

Connecten

‘Op het moment fotografeer ik veel voor diverse zorginstellingen en ben ik bezig met een project over wijkcoaches in Leeuwarden voor Coöperatie Amaryllis. Hiernaast word ik regelmatig gevraagd als huwelijksfotograaf. Ik vind het mooi om me tussen de mensen te bewegen en met hen het gesprek aan te gaan. Op deze manier ben ik op zoek naar het beeld en de sfeer dat er bij past. Het maken van foto’s is meer dan alleen op de knop drukken. Fotograferen is communiceren met je onderwerp. Welke connectie creëer je met het onderwerp en hoe breng je dat in beeld. Ik merk dat ik steeds minder foto’s nodig heb om tot het resultaat te komen wat past bij de situatie. Het is m’n doel om een visuele beeldstijl te ontwikkelen die onderscheidt. Het is heel fijn om te ervaren dat veel opdrachtgevers bij mij komen op basis van mond tot mond reclame. Dat werkt motiverend.’

Verstilling

‘Wat mij erg aanspreekt in fotografie is als er een bepaalde verstilling optreedt. In mijn eigen werk leg ik die momenten ook graag vast, niet door er bewust naar opzoek te gaan, maar door goed om me heen te kijken. Vaak werk ik in zwart wit om een bepaalde tijdloosheid aan het beeld mee te geven. Ik heb geen grote inspiratiebronnen. De portretten van Stefan Vanfleteren vind ik schitterend, maar voor mij is het kijken, kijken en nog eens kijken: dat is mijn inspiratie.’

Ontwikkeling

‘Het is erg prettig werken in Leeuwarden. Er zijn op het moment goede en talentvolle fotografen met ieder een eigen stijl en die elkaar waarderen, respecteren en ook werk gunnen. Als fotograaf blijf ik volop in beweging. Ik zit vol met ideeën en inspiratie. Ik blijf me ontwikkelen, zowel op technisch als visueel vlak. Het houdt de fotografie levendig en scherp.’

 

Meer werk zien van Marieke? Check haar website of volg haar op Facebook!


 

foto 4Erikjan, zelf professioneel fotograaf bij Erikjan Koopmans Photography, interviewt iedere maand een Leeuwarder vakgenoot in de rubriek In Beeld en vraagt hen naar wat zij hun mooiste foto’s vinden, hun passies, drijfveren, inspiratie en ambities.