In aanloop naar 4/5 mei

In Beleven, Evenementen by Elke Verwoerd

Het is weer bijna zover! Op 5 mei wordt de vrijheid in Nederland weer uitgebreid gevierd met muziek en allerlei activiteiten tijdens het Befrijdingsfestival Fryslân. In Leeuwarden belooft het ook weer een groot feest op het Oldehoofsterkerkhof en in de Prinsentuin. Wat kunnen we dit jaar verwachten en wat mogen we écht niet missen? We spreken met productieleider Froukje Bouma en programmeur Peter Dijkstra tijdens een gezellige lunch in Bagels & Beans.

Geef Vrijheid Door > 4 mei

De herdenkingsceremonie is dit jaar weer in de Prinsentuin, met Piter Wilkens als ambassadeur van de vrijheid. Froukje: ”Piter Wilkens heeft een lied geschreven en zal dat op 4 mei opvoeren samen met de brassband Hosanna. Dat wordt wel erg mooi. Vorig jaar was het in verband met 70 jaar vrijheid en een eerbetoon aan de Canadese bevrijders op het Wilhelminaplein, dit keer weer in de Prinsentuin: toch wat intiemer in de rust van het stadspark bij het monument.”

Oude en het ‘nieuwe’

“Voor de tweede keer organiseren we het Befrijdingsontbijt op 5 mei, speciaal voor oudere mensen. Voor hen wordt het steeds lastiger om bij het Befrijdingsfestival aanwezig te zijn door simpelweg de beperkingen die ouderdom met zich mee kan brengen”, vertelt Froukje. ”Het ontbijt wordt geserveerd door studenten van het Friesland College en een aantal bekende Leeuwarders en Friezen, zoals burgemeester Crone en Eerste Kamerlid Lutz Jacobi. Men kan zich voor dit ontbijt aanmelden via onze website. Dit jaar organiseren we ook een Befrijdingslunch voor Syrische en Iraanse vluchtelingen. Heel tof en bijzonder! Hiernaast is er, zoals ieder jaar, het ‘vijf voor vijf- moment’, alle veertien bevrijdingsfestivals in Nederland staan op dat tijdstip stil bij de vrijheid. Dit jaar spreekt er een Iraanse vluchteling op dat moment, daar ben ik wel heel benieuwd naar.”

bff

Samenwerken met 14 festivals

En qua muziek? Peter Dijkstra doet de programmering voor Welcome to the Village, podium Asteriks en sinds een half jaar ook voor Simplon, Groningen. Het is dit jaar voor het eerst dat hij de programmering verzorgt voor het Bevrijdingsfestival. Hoe is dat? “Best wel wennen, natuurlijk. Voor dit festival programmeer je voor een veel groter en breder publiek, dus je zoekt er de toegankelijke en bekendere artiesten op uit. Het is ook bijzonder dat je de programmering met veertien festivals moet afstemmen. Een artiest die bijvoorbeeld in Maastricht al geboekt is, krijg je niet binnen drie uur in Leeuwarden.”

Froukje: ”We werken met een relatief klein budget ten opzichte van bijvoorbeeld Zwolle en Groningen, maar er wordt elkaar wel wat gegund, ook qua artiesten. Ondanks het budget staan we alsnog op de vijfde plek van grootste bevrijdingsfestivals in Nederland!”

Niet te missen

Sunnery James & Ryan Marciano openen op 5 mei het hoofdpodium. Danny Vera sluit de dag af. Wat mogen we echt niet missen van Peter? “The Afterpartees. Mis nooit de Afterpartees. Hiernaast hebben we natuurlijk nog de SENA-Talentstage en het Prinsentuinpodium onder andere.”

”En Max Meser ook niet,” vult Froukje aan. ”Trouwens, ook een díkke aanrader is het project ‘De Ware Betekenis der Dingen‘, van studenten van de Friese Poort in samenwerking met Tùmba op het Wilhelminaplein. In een yurt hangen allerlei foto’s die door studenten zijn gemaakt, er staan loungebanken en er is een DJ.”

Wat is nu de grootste uitdaging wanneer je een Befrijdingsfestival organiseert? ”Tja…” Froukje kijkt even bedenkelijk. ”Het is nu de vijfde keer dat ik het doe, maar het blijft toch wel een uitdaging om een beladen onderwerp op een leuke manier te brengen, zeg maar. En 4/5 mei blijft voor het grootste deel gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog, maar het thema ‘vrijheid’ is nog lang niet afgerond. De uitdaging zit er ook in hoe het wat eigentijdser te maken, maar dat lukt ons toch ieder jaar weer een beetje.”

Peter: ”Het klinkt echt ontzettend cliché als ik dit nu zeg, maar het is echt een eer om dit te mee te mogen organiseren en programmeren. Het is zo ontzettend groot en breed opgezet, echt waanzinnig. Het belooft sowieso gaaf te worden aanstaande donderdag!”