Improv! “Ter plekke de soundtrack van nu creëren”

In Beleven, Muziek by Redactie

[Foto: Jeroen van de Bovenkamp]

In onvoorspelbare tijden lijkt er ook meer belangstelling te zijn voor onvoorspelbare kunstvormen. Op steeds meer plekken in de stad worden jamsessies gehouden en improvisatiegezelschappen opgericht, tot op het punt dat deze gezelschappen gewoon worden geboekt voor een optreden. Drummer en bandleider David Wolgen bezoekt regelmatig de Wednesday Jams in rockcafé Mukkes wat hem inspireerde tot het project Improv!. Op 8 juni treedt hij met diverse muzikanten op in theater De Bres.

Wat er aan Improv! vooraf ging

Wolgen, op het moment nog student aan de Academie voor Popcultuur, timmert hard aan de weg als muzikant, dichter, organisator, leraar, workshopleider en journalist. Na vele samenwerkingen, creatieve avonturen en uitprobeersels, was het volgens hem tijd om zich volledig te focussen op hetgeen wat er echt toe doet in zijn leven: muziek.

Al ruim een jaar bezoekt David de Wednesday Jams in alternatief rockcafé Mukkes aan de Grote Hoogstraat. “Het is een thuis voor menig muzikant en luisteraar, maar het is ook meer dan dat. Wat daar soms gebeurt is iets wat het beste te beschrijven is als magisch. De muziek die ik daar heb mogen spelen en de mensen die ik daar heb ontmoet hebben me echt aan het denken gezet.”

“Kunnen we niet, net als de jazzmuzikanten van toen, ter plekke de soundtrack voor de wereld van nu creëren?”

“Halverwege de vorige eeuw gebeurde er iets interessants: mensen gingen anders naar de wereld kijken en er ontstonden allerlei nieuwe wetenschappelijke en filosofische opvattingen. De chaostheorie is daar een van. Deze theorie gaat ervan uit dat de hoeveelheid wanorde in het universum constant groter wordt. Toepasselijk is dat een nieuwe vorm van geïmproviseerde muziek ontstond vanuit de jazz. Alles ging hand in hand samen”, vertelt Wolgen gepassioneerd. “Tegenwoordig wordt er zoveel meer informatie vergaard en gedeeld en gaan de technologische ontwikkelingen steeds sneller. Ik vind het daarom maar raar dat de muziek die de massa bereikt veelal hetzelfde klinkt en helemaal niet meer zo vernieuwend is. Is het niet de taak van kunstenaars om het voortouw te nemen in nieuwe denkwijzen en mensen te inspireren om zich te ontwikkelen?”, vraagt hij zich af. “Kunnen we niet net als de jazzmuzikanten van toen ter plekke de soundtrack voor de wereld van nu creëren en samen met het publiek de ellendige, middelmatige, consumptiegerichte maatschappij ontstijgen?”

Het is tijd om een andere richting in te slaan, vindt Wolgen. “We moeten het samen doen! Het is daarom te gek dat er zoveel initiatieven ontstaan waardoor dit kan, waaronder dus de Jamsessies in Mukkes. Het gaat bij jamsessies niet om het individu of om liedjes. Het gaat erom dat je echt naar elkaar luistert en elkaar aanvoelt op dat moment.”

Van jamsessie naar improvisatieperformance

Aan de hand van wat David heeft gezien en gehoord tijdens de jamsessies, besloot hij op onderzoek uit te gaan. Alles wat hij daarvan heeft geleerd, brengt hij samen in zijn nieuwste project Improv!. De bezetting bestaat uit David Wolgen (drums), Dennis van Someren (bas), Jeremy Kemper (gitaar), Cris Krijger (trompet), Kuo Weh Ho (rap) en William Mulder (zang). Op 8 juni zal dit gezelschap voor het eerst naar buiten treden tijdens David’s afstudeerperformance in theater de Bres.